Plaveckou naději Micku sráží častá zranění, ME v Berlíně zřejmě vynechá

Od dob Květoslava Svobody nemělo podle trenérů české plavání tak velký talent jako v podobě mladého Jana Micky. Budoucnost 19letého kraulaře, který loni přivezl z juniorských mistrovství Evropy a světa šest medailí, je ale aktuálně hodně nejistá. Na vině je totiž nekončící série zranění, kvůli které v této sezoně s tréninkem teprve pomalu začíná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Micka si jako velký jedlík bere jídlo i na bazén

Jan Micka si jako velký jedlík bere jídlo i na bazén | Foto: Michal Jurman

„Zranění, kvůli kterým jsem musel přestat plavat, je hodně. Šlo o chronické záněty v rameni, operace kolene, dutin a nosní přepážky, dvakrát nebo třikrát jsem měl rozseknutou nohu,“ vyjmenovává Micka svůj obsáhlý chorobopis, který by mu v jeho 19 letech jen málokdo věřil.

Dvojnásobný juniorský mistr Evropy z loňského roku se tak aktuálně vrací do bazénu po čtvrt roce vynucené pauzy. Během zmíněné přestávky jej už několikrát napadlo, že by se do závodního bazénu nemusel vůbec vrátit.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Janem Mickou mluvil Michal Jurman

„Jakýkoli sportovec bude mít obavy o svůj návrat nebo že nebude mít takovou výkonnost jako dříve. Hlavou mi to také problesklo. Plavání je sice individuální sport, ale bez týmu a tréninku by to nešlo. Makám a snažím se dostat tam, kde jsem byl,“ pochvaluje si Micka zázemí v pražském USK u trenérky Passerové.

Milovník motorek a rockové hudby závodní pauzu věnoval výhradně studiu. Úspěšně odmaturoval a aktuálně prochází martýriem přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Českému plavání dorůstají nové hvězdy - Jan Micka a Lucie Svěcená

Číst článek

„Škola je důležitější než plavání, kterým se člověk nemůže živit celý život. Nevím, co bych pak dělal bez školy. Když si teď udělám stavebku, tak se potom můžu živit tím, co mě bude bavit,“ říká Micka a dává jasně najevo, jak má srovnané priority.

Rád by navrhl multifunkční halu

Stavebnímu inženýrství by podle svých slov dokázal obětovat i sportovní kariéru, i když samozřejmě nejlepší by bylo obě věci průběžně skloubit.

„Kdybych byl architekt, tak bych navrhl nějakou multifunkční halu s velkým zázemím, aby se v ní mohly pořádat akce typu mistrovství Evropy nebo světa. Takové bazény nám v Česku chybí,“ plánuje si na léta budoucí Micka.

Trojnásobný medailista z loňského mistrovství světa juniorů chce ještě alespoň do olympijských her v Rio de Janeiru u plavání zůstat, i když ví, že s jeho zdravotními problémy půjde o velký boj a dřinu.

Hypermobilní klouby považuje Jan Micka za plaveckou výhodu | Foto: Michal Jurman

Na srpnové mistrovství Evropy seniorů v Berlíně se podle svých slov asi jen těžko dokáže po nuceném výpadku stoprocentně připravit.

„Výpadek byl dlouhý, nemám takovou výkonnost jako předtím. V tuhle chvíli si myslím, že asi nepojedu. Uvidíme, jak poplavu za měsíc na mistrovství republiky. Třeba se stihnu vrátit na úroveň, na které jsem byl minulý rok,“ dodal Micka.

Nejmladší český olympionik na posledních olympijských hrách v Londýně dobře ví, že jeho budoucí plavecká kariéra už asi nezávisí jen a pouze na jeho vůli a odhodlání.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme