Počet nezaměstnaných se v červnu díky sezonním pracím snížil na 7,4 procenta

V červnu klesla nezaměstnanost na 7,4 procenta. Oznámil to Úřad práce, podle kterého nyní hledá zaměstnání přes 537 179 lidí. Situaci na trhu práce dál ovlivňují sezonní práce a oživování české ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na poli

Práce na poli | Foto: Osobní archiv Milana Jambora

Nezaměstnanost se mírně snižuje od začátku roku. V lednu dosahovala 8,6 procenta, což bylo nejvíc v historii České republiky. Práci hledalo 629 tisíc lidí.

Od té doby přibývá nových pracovních míst a teď v létě také sezonních zaměstnání v zemědělství, ve stavebnictví i ve službách. Především restaurace, hotely nebo třeba kempy nabízí krátkodobou práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální čísla o nezaměstnanosti přiblížila redaktorka Jitka Hanžlová

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta. I tam ale klesá a v červnu se proti květnu snížila o půl procentního bodu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost - 9,8 procenta - je v Moravskoslezském kraji.

Nejnižší podíl nezaměstnaných zaznamenal Úřad práce tradičně v Praze, a to 5,3 procenta. Na druhém místě je Plzeňský kraj, kde to bylo 5,5 procenta.

Absolventi škol zatím ještě statistiku výrazně neovlivňují. S příchodem mladých lidí na úřady práce by ale nezaměstnanost mohla v příštích měsících stagnovat nebo mírně růst.

Nezaměstnanost v červnu v ČR klesla o 0,1 bodu na 7,4 procenta | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme