Jiří Holeček trénuje v Pelhřimově mladé brankáře z celého světa

85 mladých hokejových gólmanů z různých koutů světa tráví tento týden na tréninkovém kempu v Pelhřimově. Na tamním zimním stadionu se zdokonalují pod vedením zkušených trenérů a hráčů. Brankářská hokejová škola se tradičně koná pod záštitou Jiřího Holečka. Trojnásobný mistr světa nechyběl ani na jednom z jedenácti ročníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pelhřimovským kempem prošlo už 11 tisíc brankářů

Pelhřimovským kempem prošlo už 11 tisíc brankářů | Foto: Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas

„Mám z toho radost, protože pracovat s mladými kluky je bezvadné. Perfektně vnímají každou radu, pro kterou si chodí. Chtějí být lepší a lepší,“ chválí mladé talenty Jiří Holeček.

„Základem brankářského umění je kvalitní bruslení, aby byl brankář všude včas. I když třeba už umí chytat do lapačky, vyrážečkou, je mu to k ničemu, když tam nebude včas," ví brankářská legenda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejový kemp navštívil reportér ČRo Jan Kodet

Do Pelhřimova přijeli brankáři z Kanady, Slovenska, Ruska i Polska. Cílem brankářské školy je ale samozřejmě hlavně vychovat kvalitní tuzemské gólmany.

„První velký krok je do extraligy. A kdyby se jim to podařilo ještě i do reprezentace nebo k dobrému angažmá do zahraničí, tak proč ne," věří Jiří Holeček.

Pomáhá i trenér Slovince Kopitara

Další tréninková skupina pracuje v místní tělocvičně. V ní i čerstvě šestnáctiletý Matěj Žajdlík. „Teď jsem v reprezentaci a chtěl bych se tam udržet aspoň do dvaceti let. Kdyby to vyšlo, tak chci do NHL, ale extraliga za Liberec by mi úplně stačila. Hlavně bych chtěl do Švédska, to je můj sen," říká mladý brankář Bílých Tygrů, který na Vysočinu přijel už pošesté.

Hráčům se věnuje i Rok Pekojl, trenér největší slovinské hvězdy NHL Anžeho Kopitara. „Procvičujeme tu koordinaci brankářů. Speciálně pracujeme na zlepšení jejich orientace v prostoru, vylepšení reakcí a dalších dovedností,“ popisuje tréninkový proces trenér.

Podle trenéra a manažera akademie Romana Višňáka usilují všichni o to, aby gólmany technicky vyladili na začátek sezony. „Za týden z nich Hašky, Mrázky nebo Vokouny neuděláme, ale jsou dobře nastartovaní do sezony.“

O kvalitě kempu svědčí to, že za posledních pět let měl vždy naplněnou kapacitu, prošlo jím už tisíc mladých brankářů. Ten letošní končí v sobotu.

Bývalý československý hokejový brankář Jiří Holeček | Foto: Jan Kodet

Jan Kodet, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme