O víkendu se opakovaně uzavře D1 u Šternova a Jihlavy. Kvůli stavbě mostů

Stavbaři tento a příští víkend několikrát zcela uzavřou dálnici D1. Budou stavět mosty, které loni v srpnu zbourali na úseku Šternov - Psáře. Řidiči všech aut se tak musí mezi 41. a 49. kilometrem připravit na problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní omezení na dálnici D1

dopravní omezení na dálnici D1 | Foto: Ondřej Jánoška

Stavbaři potřebují dálnici uzavřít, protože musí usadit tři nosníky nového mostu.

„Předpokládáme, že dálnice se bude v noci uzavírat celkem třikrát, vždy zhruba na hodinu s tím, že ta samotná úplná uzavírka bude zhruba na půl hodiny, kdy se budou pokládat samotné nosníky,“ vysvětluje Jan Skovajsa z ministerstva dopravy.

Řidičům se tedy vyplatí si naplánovat případnou cestu v noci ze soboty na neděli tak, aby stihli uzavřeným úsekem projet. „Dálnice by se měla uzavírat zhruba po 22. hodině na cca hodinu a půl, potom po jedné hodině v noci a poslední uzavírka bude zhruba v 6:30,“ popisuje Skovajsa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uzavírky na dálnici D1 během následujících dvou víkendů se zajímal Petr Jansa

Kdo v tyto časy dorazí do úseku Šternov - Psáře, bude moci uzavírku objet. To se ale týká jen vozidel do 12 tun. Kamiony budou odstaveny na dálnici a jejich řidiči budou muset počkat, než se dálnice zase otevře.

„Pokud řidič pojede od Prahy, tak může sjet na 41. kilometru, odbočit směrem na Divišov a Vlašim a vrátit se zpět na dálnici buď na 49. nebo případně na 56. kilometru,“ informuje Skovajsa.

To je ve směru na Brno. Po loňských zkušenostech jsou dvě rozdílné trasy pro každý směr. „Z Brna do Prahy je navržena objízdná trasa opět stejně jako loni, z důvodu nevyhovujících komunikací ve Středočeském kraji je trochu delší, než by být musela. Řidiči sjedou na 49. kilometru, pojedou po silnici II/125 až do Uhlířských Janovic, kde odbočí směrem na město Sázava a vrátí se na dálnici na 34. kilometru,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O komplikacích pro řidiče kvůli víkendovým uzavírkám na dálnici D1 mluvil ředitel Služby dopravní policie Tomáš Lerch

Objízdné trasy jsou ale poměrně dlouhé a vydat by se na ně měli jen řidiči, kteří si v noci na neznámé silnice troufají. Uzavírku je možné objet i po silnicích nižších tříd, ale můžou si na nich poškodit auta. A s čím se setkají ti, kteří přijedou do právě uzavíraného úseku a budou mít tu smůlu, že budou mezi prvními?

„Uzavírka má probíhat tak, že do ní vjede vozidlo policie spolu s vozidlem značkařů, kteří uzavřou oba dva jízdní pruhy tím způsobem, že v nich pomalu pojedou až k místu uzavírky, kde vyčkají až do doby, kdy bude možné dálnici zprovoznit a poté se tam provoz vrátí,“ uzavírá Skovajsa.

Obdobně se dálnice bude u Šternova zavírat i o dalším víkendu kvůli stavbě druhého mostu. V neděli nad ránem se také opakovaně zastaví provoz u Jihlavy na 107. kilometru, a to od půl páté do půl deváté. Dálnice tam bude uzavřena celkem čtyřikrát, ale v tomto případě vždy jen na 15 minut.

Petr Jansa, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme