Národní parky Šumava a Bavorský les budou podporovat šetrnou turistiku

Téměř sto tisíc hektarů zaujímají společně Národní parky Šumava a Bavorský les. Je to největší nepřerušovaná zalesněná plocha v Evropě a oba parky teď budou usilovat mimo jiné o to, aby turisté Šumavu vnímali jen jako jedno souvislé území. Spolupracovat ale chtějí v hned několika oblastech a svým podpisem to v hraniční budově v Alžbětíně stvrdili i ministři životního prostředí obou zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo) a jeho bavorský protějšek Marcel Huber podepsali 10. července v Železné Rudě - Alžbětíně programové prohlášení o spolupráci v oblasti ochrany přírody

Ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo) a jeho bavorský protějšek Marcel Huber podepsali 10. července v Železné Rudě - Alžbětíně programové prohlášení o spolupráci v oblasti ochrany přírody | Zdroj: ČTK

„Dohoda má naprosto konkrétní obsah jak ve vědecké části, to znamená spolupráci obou národních parků a jejich managementů v oblasti výměny informací třeba o Natuře 2000 nebo o kriticky ohrožených druzích, protože tu byla poměrně intenzivní spolupráce, na kterou dnes navazujeme.“

„Takže konkrétní projekty, které by tady měly být na podporu šetrného turismu, spolupráce v oblasti ekologického vzdělávání,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o spolupráci NP Šumava a Bavorského lesa připravila Jitka Englová

Na území obou parků budou například společné hlídky strážců a počítá se také s podporou lehké turistiky. „Je naším cílem, abychom rozvolnili první zónu, tedy abychom mohli tím způsobem šetrné turistiky pustit návštěvníky do oblastí, kde to nebude v příkrém rozporu se zájmem ochrany kriticky ohrožených druhů,“ upřesňuje Brabec.

„Jsem si skoro jist, že to určitě budou místa v první zóně a doufám, že jich nebude málo, kde budou lidé moci vidět divočinu na vlastní oči i v jiných místech než dneska,“ dodává.

I na české straně by se tak mohli lidé podívat do jádrových zón parku, i když samozřejmě za určitých podmínek a regulací. „To znamená určité omezení v průběhu roku anebo omezení počtu lidí tak, aby se z toho nestala úplně masová turistika, že by tam denně přišlo dva tisíce lidí, a potom významná možnost by byly prohlídky s průvodcem,“ podotýká ministr.

Jde o tetřeva

Mezi posuzovanými projekty bude například zpřístupnění Modrého sloupu, Střeleckého průsmyku, Roklanské hájenky nebo povolení jízdy elektrovozíků pro hendikepované lidi.

„Záměrů je asi 40 a jsou od nějakých komplexů stezek až po sjezdovky, a to je opravdu velký balík věcí, které jsou ve hře. Nám jde o tetřeva, sesypeme to dohromady, ať odborníci teda řeknou: tohle tomu tetřevovi vadí, tohle ne, nebo lze to udělat tak, aby mu to nevadilo, tak navrhujeme udělat to takhle,“ říká ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Tetřev v NP Šumava | Foto: Národní park Šumava, Marek Drha

Posudky plánovaných projektů by měly být hotovy v průběhu příštího roku.

„Jsem přesvědčený o tom, že část z nich určitě vyjde tak, jak jsou nahozené, a část z nich vyjde v nějakém omezeném režimu, ale je nepochybné, že z posouzení vyjdou nějaká území, která bychom si třeba i přáli zpřístupnit, ale prostě budou muset zůstat jako rezerva pro tetřeva,“ uzavírá Hubený.

Simona Bartošová, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme