Akcie na majitele už nebudou anonymní. Vlastníci je musí převést na jméno, nebo nechat zaknihovat

Anonymní akcie končí. Jejich vlastníci je musí do konce června vyměnit za nové a dát jim svoje jméno nebo je zaknihovat v Centrálním depozitáři. Pokud to neudělají, nesmí dále vykonávat akcionářská práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie, akciové certifikáty

Akcie, akciové certifikáty | Foto: Comstock Images

Takzvané anonymní akcie zrušila vláda už v loňském roce. Hlavním důvodem je zabránit zneužívání veřejných peněz a korupci.

Za akciemi na majitele totiž může stát kdokoli, jsou navíc snadno převoditelné a ani jejich nový vlastník nemusí sdělit svou identitu.

Ještě nedávno měla anonymního majitele v Česku každá druhá akciová společnost, tedy z 25 tisíc společností mělo 12 tisíc neznámého vlastníka. Firmy se mohly ucházet i o státní zakázky a na veřejných tendrech v některých případech profitovali sami zadavatelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o anonymních akciích zjišťovala Zuzana Švejdová

Podle odborníků je i přes zrušení anonymních akcií stále řada možností, jak se k podílu ve firmě nepřiznat, vysvětluje analytička Markéta Šichtařová z Next Finance.

„Jednou z možností je založení offshorové společnosti. Další pak je založení natolik neprůhledné skupiny, která bude vzájemně provázaná, že vlastně bude téměř nemožné dohledat v té veliké pyramidě skutečného majitele,“ říká.

Pokud se majitelé akcií do konce měsíce nepřihlásí, z cenných papírů jim pak zbude jen papír obyčejný. Se změnami ale souvisí i náklady, které musí společnosti vynaložit, jak potvrzuje i advokát Jindřich Kalíšek.

„Několik tisíc stojí provedení příslušného rozhodnutí valné hromady, několik tisíc až desítek tisíc stojí změny a přípravy služby právníka a advokáta,“ vyjmenovává.

Akcie na majitele jsou ve světě spíš výjimkou. Kromě České republiky je bez regulace mají už jen na Nauru, v Kostarice nebo třeba na Marshallových ostrovech.

Anna Maňourová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme