Bývalý dětský bavič Harris dostal v Londýně za zneužívání dívek téměř šest let vězení

Pět let a devět měsíců vězení dal britský soud bývalému dětskému baviči, malíři a zpěvákovi Rolfu Harrisovi. Někdejšího moderátora v Londýně odsoudili za zneužívání nezletilých dívek. Jednou z jeho obětí byla kamarádka jeho tehdy ještě malé dcery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rolf Harris byl oblíbenou osobností diváků v Británii a Austrálii po více než 50 let

Rolf Harris byl oblíbenou osobností diváků v Británii a Austrálii po více než 50 let | Zdroj: Reuters

Podle soudu dnes 84letý Harris zneužíval postavení a statusu televizní osobnosti. Soudce při čtení rozsudku poukázal na to, že odsouzený neprojevil žádnou lítost.

Dále soudce řekl, že muž nebude souzen za něco navíc – za dětskou pornografii, kterou si měl stahovat z internetu, protože to není ve veřejném zájmu. Upozornil také na to, že Harris se k některým svým obětem choval zvlášť odpudivě.

„Úplně jsem zkameněla. Chtěla jsem křičet, ale nedokázala jsem to,“ popsala strašné zážitky z dětství jedna ze čtyř obětí Tonya Leeová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případech britských televizních celebrit mluvil novinář Jan Jůn

Harrise, který vinu odmítal, policie zatkla loni v březnu. Obviněn byl podle agentury Reuters ze sexuálních zločinů vůči čtyřem nezletilým dívkám, z nichž nejmladší bylo sedm let. Svých činů se dopouštěl v průběhu let 1968 až 1986.

Paradoxně právě on před televizními kamerami propagoval video, které před zneužíváním varovalo. Bylo to jen pár týdnů poté, co osahával jednu ze svých obětí.

V něm pak děti upozorňoval, aby se nenechaly osahávat tak, jak to některým z nich on sám ve skutečnosti dělal.

Rolf Harris s manželkou Alwen a dcerou Bindi | Foto: Reuters

Harris byl oblíbenou osobností diváků v Británii a Austrálii po více než 50 let. Vystupoval v televizních zábavných pořadech a skládal a zpíval písně, ze kterých vzešlo i několik hitů. Od britských a australských úřadů obdržel řadu vysokých vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury obou zemí.

Policie muže dopadla v rámci vyšetřování dalších veřejně známých osob podezřelých z pedofilie, především bývalého moderátora BBC Jimmyho Savilea.

„Ta skutečnost, že jim to procházelo, je přímo úměrná jejich slávě bavičů a televizních osobností. Ono se těžko věří někomu, kdo je obviní, protože mnozí si pomyslí: Oni chtějí tu slavnou osobnost poškodit, závidějí a podobně,“ říká londýnský novinář Jan Jůn.

Rolf Harris s dcerou Bindi (vlevo) a neteří Jenny | Foto: Reuters

ČTK, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme