Praha 1 chce regulovat pouliční hudebníky. Uvažuje i o přehrávkách před komisí

Praha 1 plánuje, že v centru města zavede přísnější pravidla pro takzvané buskery, tedy pouliční hudebníky. Reaguje tak na stížnosti některých obyvatel a podnikatelů. Plány radnice však mají i své kritiky, zejména pak ten, podle nějž by hudebníci museli předvést své umění nejprve před komisí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouliční hudebník - hráč na niněru

Pouliční hudebník - hráč na niněru | Foto: Alena Blažejovská

Balkánská dechovka na rohu Václavského náměstí a Vodičkovy ulice a ještě v jejím doslechu klasická balada na Můstku. Pro turisty příjemné zpestření, pro místní rezidenty a podnikatele však často ne.

„Nejradši kdyby vypadli,“ říká na adresu dechovkářů číšník David, který pracuje v restauraci jen pár metrů od jejich stanoviště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o plánovaných omezeních pro pouliční hudebníky natočila redaktorka Veronika Neprašová

Před dvěma lety pražský magistrát zrušil systém registrací a povolenek. Jediným omezením pro hudebníky jsou od té doby jen takzvaná zakázaná místa, kde se pouliční produkce provozovat nesmí.

Těch teď má – po množících se stížnostech obyvatel – ještě přibýt. Jedná se o místa třeba na Václavském či Staroměstském náměstí.

„Dá se tam vytipovat zhruba do dvaceti míst. Na tato místa se dají vydat povolenky. Přijde busker, zaeviduje se, zapíše do pořadí, aby lidé nekonzumovali stále to stejné,“ vysvětluje starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09), jak by to mělo v budoucnu fungovat.

Nová pravidla mají podle jeho představ odlišit skutečné pouliční umění, které ke koloritu kulturního města patří, od žebroty.

Sympatickému mladému pouličnímu písničkáři Rolandu Prokešovi by taková pravidla spíše nevadila. „Ono to funguje na jiných místech, například v Londýně. Tohle by mi nevadilo, pokud by proces, jak to získat, byl normální,“ říká hudebník.

Kdo by rozhodoval?

Zatímco pro povolenky by tak zřejmě většina buskerů zašla na úřad celkem bez námitek, další požadavek starosty Lomeckého už takové pochopení v řadách umělců nemá.

Před získáním povolenky by totiž umělci podle něj měli zahrát před zvláštní komisí, která by umění od žebroty měla odlišit.

„My se trošku bojíme, kdo by v takové komisi seděl, podle jakých kritérií by rozhodoval a zda by to nebylo jenom na základě jeho osobního hudebního vkusu,“ podotýká Dalibor Zíta ze sdružení Buskerville, které pražské pouliční hudebníky zaštiťuje.

Lidé, kteří buskingem zakrývají žebrotu, navíc podle něj na úřad pro povolenku stejně nedorazí. A proti přehrávkám před komisí se razantně staví i část vedení města, třeba radní za ČSSD Ivan Solil.

„Je řada velmi zajímavých vystoupení, která jsou alternativní, a není na mně ani na nikom jiném, aby zkoumal, zda to má rysy umění, či nikoli,“ myslí si Solil.

Nová pravidla pro buskery začnou v Praze 1 platit nejdříve od Nového roku.

Veronika Neprašová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme