Koalice se opět sejde kvůli eurokomisaři, Sobotka chce najít kandidáta do týdne

Koaliční rada se dnes vrátí k debatě o tom, koho vyšle Česko jako svého zástupce do Evropské komise. Na jméně nového eurokomisaře se vládní koalice už delší dobu nemůže shodnout. Odblokovat situaci má jednání, na kterém se odpoledne sejdou špičky vládních stran. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že definitivní rozhodnutí chce mít do konce týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Zatím to stále vypadá, že dosáhnout dohody pro koalici nebude jednoduché. Třeba ČSSD trvá na tom, že eurokomisařem se má stát bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

„To je promyšlená, velmi kvalitní kandidatura,“ řekl minulý týden premiér Bohuslav Sobotka ke jménu, s nímž sociální demokraté na dnešní jednání koaliční rady půjdou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, jak pokračuje jednání o příštím českém zástupci v EK a jaká jména jsou ve hře, se zaměřila redaktorka Lenka Jansová

Špičky hnutí ANO však zbytku koalice připomínají, že to jsou oni, kdo vyhrál poslední volby do Evropského parlamentu, a proto si při výběru nárokují největší slovo.

Šéf hnutí Andrej Babiš navíc nedávno vytáhl další trumf – místo doposud navrhovaného kandidáta Pavla Teličky nově nabízí do Bruselu ministryni pro místní rozvoj za hnutí ANO Věru Jourovou.

Její šance zvyšuje i to, že nový šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker chce mít v sestavě víc žen. Česko by tak díky ní mohlo získat vlivnější portfolio.

Sama Jourová své možné angažmá vidí třeba na Generálním ředitelství pro hospodářskou soutěž, ale uplatnění by prý našla i jinde.

„Je tam i několik dalších agend, jako je třeba doprava nebo vnitřní trh, které mají také souvislost i s tím regionálním rozvojem, takže se tam cítím celkem silná v kramflecích,“ poznamenala Jourová.

Lidovci navrhovali na post eurokomisaře jako možného kandidáta bruselského úředníka Petra Blížkovského, to se však podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka příliš neujalo. „Takže budeme jednat dál,“ řekl Bělobrádek.

Předseda lidovců nevylučuje, že by jeho strana mohla nakonec podpořit Jourovou. „Paní ministryně Jourová je jistě zajímavé jméno,“ řekl.

Jean-Claude Juncker | Foto: European Parliament

Česko není jediná země EU, která zatím nemá vybraného kandidáta, váhání však může znamenat menší šance na získání vlivného portfolia.

Už ve středu by se měl stát novým předsedou Evropské komise Jean-Claude Juncker a hned se začnou rozdělovat funkce. Pokud Česko nebude mít kandidáta, zůstane na něj nejspíš méně významný resort.

Jednoznačné potvrzení ohledně kandidátů zatím zaznělo zhruba od třetiny zemí Evropské unie. Třeba Poláci mají už čtyři jména – ohlásili je dopředu a jasně dali najevo i své priority.

Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme