Operátoři neoprávněně účtovali vysoké pokuty za předčasné ukončení smlouvy

Lidé, kterým mobilní operátoři účtovali vysoké pokuty za předčasné ukončení smlouvy, můžou žádat o reklamaci. Podle Českého telekomunikačního úřadu byly peněžité tresty operátorů neoprávněné. Pokud s reklamací lidé neuspějí u samotného operátora, můžou se obrátit na telekomunikační úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

Do této chvíle požádaly o pomoc podle mluvčího Českého telekomunikačního úřadu Martina Drtiny už desítky lidí.

„Pokud zákazník ukončil smlouvu předčasně na dobu určitou po 8. srpnu roku 2013, tak mu operátor nesměl účtovat více než pětinu zbývajícího smluvního paušálu do konce sjednaného smluvního období. Pokud účtoval, postupoval nezákonně. V tom případě nařídíme operátorovi, aby peníze vrátil.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O účtování neoprávněně vysokých smluvních pokut mluvil předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák

Český telekomunikační úřad mimo jiné posuzoval spor společnosti T-Mobile a jednoho z klientů, který se rozhodl opustit zmíněnou společnost loni na podzim, a firma od něj žádala plné doplacení zbývajících měsíčních paušálů.

T-Mobile dokonce chystá správní žalobu kvůli tomu, že trvá na půlročním přechodném období (od 8. srpna do 31. prosince 2013).

„Jsme připraveni jít k soudu, protože nemůžeme přistoupit na argumentaci operátora, že změna všeobecných podmínek má větší právní sílu než zákon,“ reaguje předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Pokud v minulosti zákazník vypověděl smlouvu například o měsíc dřív, požadoval po něm operátor jako penále celý měsíční paušál. Podle nového zákona už to může být jen pětina paušálu.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme