Mezi Izraelem a Hamásem nakrátko zavládlo příměří, do Gazy pustilo pomoc

Izraelská armáda i palestinský Hamás zatím dodržují příměří, o které požádalo OSN. Izrael souhlasil s tím, že na pět hodin zastaví veškeré vojenské operace a nálety na Gazu, aby se do oblasti dostala humanitární pomoc. Na krátkodobé zastavení palby kývl i Hamás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinská žena pláče ve zničeném domě, která zasáhla izraelská střela

Palestinská žena pláče ve zničeném domě, která zasáhla izraelská střela | Zdroj: Reuters

Humanitární pomoc projela do Gazy přes hraniční přechod Kerem Šalom nedaleko egyptských hranic. Součástí nákladu jsou především léky a zdravotnický materiál.

Kromě víc než 220 mrtvých po izraelských náletech je v pásmu také přes tisíc zraněných. Nemocnice v Gaze nemají už téměř žádný zdravotnický materiál, protože jediný hraniční přechod z Izraele je už dlouhodobě uzavřený.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním vývoji izraelsko-palestinského konfliktu informoval zpravodaj Štěpán Macháček

Podle blízkovýchodního zpravodaje ČRo zatím panuje po začátku příměří klid a obě strany zřejmě mají zájem na tom, aby oněch pět hodin vydržely bez střelby. Očekává se ale, že po 15. hodině místního času se boje opět obnoví.

Izrael už v úterý přijal egyptský návrh na zastavení palby, ale Hamás klid zbraní nerespektoval a boje znovu propukly. Zástupci Hamásu přesto pokračují v Káhiře v diskusích o podmínkách trvalého příměří. Do Egypta s nimi přijel jednat i palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Hamás zřejmě bude žádat otevření přechodů z Gazy do Izraele a Egypta a propuštění některých palestinských vězňů z izraelských věznic.

Běžní Izraelci se s každou další raketou z Gazy přiklánějí k pozemní invazi

Číst článek

Prezident USA Barack Obama ve středu v projevu v Bílém domě prohlásil, že USA využijí všech diplomatických prostředků, aby zastavení palby napomohly.

"Izraelci ani Palestinci nechtějí žít v těchto podmínkách. Zaslouží si mír a bezpečí, a nikoli každodenní strach. Povzbuzujeme proto diplomatické snahy o obnovení příměří. Egypt má v tomto ohledu naši plnou podporu," řekl Obama.

Štěpán Macháček, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme