Šumavské obce žalují ministerstvo životního prostředí kvůli plánu péče. Tvrdí, že na ně nemyslí

Pětice šumavských měst a obcí podává k Nejvyššímu správnímu soudu žalobu na ministerstvo životního prostředí kvůli plánu péče. Tvrdí, že omezuje lidi žijící na území národního parku, zhorší zemědělské využívání krajiny a nepočítá s dalším rozvojem turistického ruchu. Stížnost podporuje i Svaz šumavských obcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šumavské lesy

šumavské lesy | Foto: Jan Rosenauer

Antonínu Schubertovi, starostovi Modravy a předsedovi Svazu obcí Národního parku Šumava vadí, jakým způsobem bylo nahlíženo na připomínky obcí a jakým na hlasy nevládních organizací. Míní, že péče o národní park má být současně péčí o udržitelný rozvoj obcí. Ten podle něj v dokumentu chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

K žalobě se vyjádřil Antonín Schubert, předseda Svazu obcí NP Šumava, a náměstek ministra životního prostředí Vladimír František Mana

„Vadí nám, co a jakým způsobem bylo schváleno. Nebylo to řádně projednáno Radou NP Šumava s obcemi zastoupenými v radě ani s vlastníky,“ rozvíjí příčiny žaloby.

Podle náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Františka Many ovšem není k takovému kroku důvod. Výtky ze strany šumavských obcí nepřijímá:

„Obce pochopitelně byly součástí připomínkového řízení, svoje připomínky vznesly. A pokud se nepletu, právě ty obce, které podávají žalobu, vznesly z celkem asi 150 připomínek 10, z nichž v 7 případech jim bylo vyhověno.“

Schubert nicméně vnímá připomínky obcí za opodstatněné. V dokumentu mu chybí klauzule o sladění strategických dokumentů nebo naopak vadí nahrazení zón dílčími plochami.

Plán péče obsahuje stanovení dlouhodobých i krátkodobých úkolů pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les nebo vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku.
Zdroj ČTK

„My se na Šumavě snažíme zachovat práci a život místních obyvatel v historickém kontextu. Plán péče o Národní park Šumava musí být i o tom, že tam několik staletí žijí lidí a že jsou tam obce,“ říká.

Náměstek Mana rozčlenění území parku právě na dílčí plochy obhajuje, zároveň si nemyslí, že by ministerstvo na obce v plánu nemyslelo:

„Pokud žijete v národním parku, tak váš život bude vždy nějak omezen. Vy tam ale žijete s vědomím, že z toho máte také spoustu užitků a přesně touto cestou ministerstvo míří. Připravuje všechny kroky k národním parkům tak, aby právě obce z toho měly užitek. Nikoli aby byly bity.“

Veronika Sedláčková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme