Pole s česnekem čelí náporu zlodějů. Pěstitelé na Vysočině je nepřetržitě hlídají

Majitelům polí s česnekem začala nepřetržitá hlídací služba. Jejich pole se stala opět cílem četných nájezdů zlodějů. Ti nyní dělají starosti pěstitelům česneku na Vysočině, podobně jako nedávno na jižní Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česnek nemusí sloužit jen k jídlu. Dají se z něj například vyrábět naušnice nebo ozdoby do účesu

Česnek nemusí sloužit jen k jídlu. Dají se z něj například vyrábět naušnice nebo ozdoby do účesu | Foto: Miroslava Hospodárová

Zloději česneku bývají bohužel často rychlejší než majitelé polí s touto plodinou. Nedávno to pocítili například pěstitelé z Louky na Hodonínsku, kteří přišli o sto kilogramů prastarého koření nebo ze Staroviček na Břeclavsku, kteří přišli o zhruba 50 kilo.

Na Vysočině je největší pěstitel kvalitního českého česneku Daniel Pech z Útěchoviček na Pelhřimovsku. Neponechává nic náhodě. Na jeho polích jsou od rána brigádníci. Každý večer pak hlídač, který tam má zaparkovanou maringotku a hlídá nepřetržitě celou noc až do rána.

„Hlídač má psa, který je cvičen právě na tyto objekty. Z důvodu toho, že se bojím, aby nedošlo ke ztrátám, které vznikají při obrovských nájezdech lidí, kteří tuto komoditu kradou,“ říká.

Letošní krádeže česneku jsou podle policie častější než v minulých letech. Podle policejních statistik přibylo krádeží na jižní Moravě, kde se ho v Česku pěstuje nejvíc, v posledních třech letech.

Důvodem je hlavně rostoucí poptávka po českém česneku, který je sice daleko dražší než dovážený třeba z Číny, ale jeho kvalita je nesrovnatelná. Cena kvalitního česneku vypěstovaného na Vysočině se pohybuje od 99 do 185 korun za kilogram.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme