Stropnický chce osobně navštívit české vojáky působící v Afghánistánu

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO se předčasně vrátil z dovolené kvůli smrti čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Ty zabil ve městě Bagrám tálibánský sebevražedný atentátník. O život údajně přišlo i 11 civilistů a dva policisté. Další český voják je zraněný. Stropnický vyjádřil rodinám padlých soustrast.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický | Zdroj: Reuters

Ministr řekl, že ráno dostal tu nejtragičtější informaci za své působení v úřadu.

Poklonil se památce padlých, vzdal jim hold a prohlásil, že si jich bude vždy vážit. Vyjádřil soustrast všem rodinným příslušníkům a přátelům a slíbil psychickou i materiální pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam mimořádné tiskové konference ministra obrany Martina Stropnického k tragické události v Afghánistánu

„Ministerstvo obrany udělá všechno pro to, aby jim v této těžké chvíli, patrně nejtěžší v jejich životech, mohlo být nápomocno, ať už po lidské stránce, anebo i po té materiální.“

Zdůraznil také, že nesmíme zapomenout na vojáky, kteří v Afghánistánu stále působí, a že je co nejdříve osobně navštíví.

Pod vlivem této tragické události bude i zítřejší jednání vlády. Od devíti hodin ráno bude Stropnický mluvit o situaci s premiérem Bohuslavem Sobotkou a náčelníkem generálního štábu armády Petrem Pavlem.

Pro zabité české vojáky ve středu odletí do Afghánistánu vojenský speciál

Číst článek

Ministr obrany také připomněl, že vážně zraněný voják se musí co nejdříve dostat do české nemocnice.

Stát zaplatí padlým vojákům pohřeb, pozůstalým vyplatí milionovou kompenzaci

Číst článek

Armádní speciál přiveze ostatky čtyř vojáků zpět do republiky ve čtvrtek. Letoun by měl do Česka dopravit i zraněného vojáka.

Afghánistán - Přehled úmrtí zahraničních vojáků (stav k 13. 7. 2014) | Foto: ČTK

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme