Náměšť nad Oslavou zasáhla po bouřkách nejhorší povodeň za 30 let

Některé kraje se potýkají s následky nočních bouřek. Vydatně pršelo například v Náměšti nad Oslavou na Vysočině. Spodní část města pod zámkem zasáhla podle místních nejhorší povodeň za posledních 30 let. Vytvořila se tam obrovská laguna, místy voda sahala až po pás. Krátký intenzivní déšť přišel ze severovýchodu a přívalová vlna přinesla bahno z Náměšťské obory. Pod vodou zůstala zhruba desítka domů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bouřky v Náměšti nad Oslavou. Spodní část Náměště pod zámkem zaplavilo bahno z místní obory

Následky bouřky v Náměšti nad Oslavou. Spodní část Náměště pod zámkem zaplavilo bahno z místní obory | Foto: Michal Malý

Včetně toho, který patří Slavomilu Bábuňkovi.

„Byl to moment. Dal jsem tam prkna a najednou přišla vlna a hotovo. Projel tudy autobus, udělala se obrovská vlna a vytrhlo mi to vrata. Mám je rozbitá. Vhrklo nám to všude do domu,“ popisuje.

S následky bouřek se obyvatelé Náměště potýkají ještě dnes odpoledne.

Nejhůře dopadla ulice Majora Šandery a prakticky celé podzámčí. Právě tam se nahrnulo bahno a větve z Náměšťské obory.

V jižních Čechách se kvůli bouřkám vylévaly potoky, voda se dostala i do paneláků

Číst článek

„Taková průtrž tady dlouho nebyla. Třikrát po sobě kroupy a v ulici Majora Šandery bylo naplavené bahno ze zámecké obory. Vyklízeli to tam bagrem, bylo to tam zavřené. Hasiči tam měli všechna auta a ulice byla ucpaná,“ říká obyvatel města Jan Vrba.

Ulicemi teď projíždějí čisticí vozy, vysávají kanály a lidé vynášejí bahno ze sklepů. Mají zničené kotle, mrazáky, ledničky, zkrátka vše, co bylo ve sklepích.

Bouřky zasáhly i střední Čechy, na trati Zadní Třebaň-Karlštejn omezily provoz

Číst článek

Přívalová vlna prý byla tak rychlá a silná, že se škodám nepodařilo zabránit. Obyvatelé Náměště teď rozmisťují kolem svých domů pytle s pískem. Připravují se na další déšť. Utěsnili všechna vrata, vstupní dveře i okna do sklepů.

V Náměšti nad Oslavou mají lidé po bouřkách zničené mrazáky ve sklepích, ledničky i kotle | Foto: Michal Malý

Michal Malý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme