Česko začne cizincům vydávat zaměstnanecké karty, dvě povolení nahradí jeden doklad

Nové zaměstnanecké karty mohou v Česku získat cizinci přicházející ze zemí mimo Evropskou unii. Dnes to společně uvedli ministr vnitra Milan Chovanec s ministryní práce Michaelou Marksovou. Povolení k práci a pobytu tak nahradí jeden doklad, který bude vydávat ministerstvo vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zaměstnaneckou kartu vydá ministerstvo na dobu trvání práce, maximálně ale na dva roky. Cizinci dlouhodobě pracující v Česku si budou moci platnost opakovaně prodloužit.

Zaměstnavatelům i cizincům se podle Jana Schrotha z Mezinárodní organizace pro migraci zjednodušený postup zamlouvá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zaměstnanecké kartě mluvil Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci

„Cizinci vítají jakékoliv ulehčení především administrativy, nyní budou komunikovat pouze s jedním orgánem, a to s ministerstvem vnitra,“ vysvětluje Schroth.

O kartu mohou lidé žádat na české ambasádě ve své vlasti nebo přímo v Česku. Musejí ale dodat pracovní smlouvu nebo sjednanou dohodu.

Lidé ze třetích zemí ji získají pouze na místo, o které nemají po dobu 30 dnů zájem čeští pracovníci nebo příchozí z Evropské unie.

Zaměstnanecká karta je nový druh povolení, který nahrazuje dva původní doklady - k práci a pobytu. Cizinec díky ní může pobývat na českém území a zároveň zde pracovat. Plastovou kartu s biometrickými údaji bude vydávat ministerstvo vnitra.

„Nedochází tedy k tomu, co je někdy laiky zmiňováno, že cizinci nám berou práci nebo snižují mzdy, to je pouze mýtus,“ upozorňuje Jan Schroth.

Ministerstvo vnitra, které bude doklad vydávat od 24. července, chce úzce spolupracovat s úřady práce.

„Neobcházíme ministerstvo práce a sociálních věcí. Nedáváme tyto karty bez koordinace a diskusí s pracovním úřadem. Pokud úřad nedoporučí vydání karty cizinci, tak ji nedostane,“ dodal ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Resort také připravil informační leták v devíti jazycích. Kromě češtiny si jej lidé mohou přečíst například ve vietnamštině, ukrajinštině, mongolštině nebo arabštině.

Jana Vondráčková, Václav Rokyta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme