Horský hotel Ještěd zrestauruje oblíbená houpací křesla a obnoví původní bar

Retro na Ještědu pokračuje. Po obnově unikátního salonku v horském hotelu, za jehož návrh dostal Karel Hubáček prestižní architektonickou Perretovu cenu, přichází na řadu výroba replik původních barových křesílek a obnova houpacích vajíček. Na nich se houpala nejedna slavná filmová, hudební nebo sportovní hvězda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký pohled na Ještěd

Letecký pohled na Ještěd | Foto: Creative Commons, Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Zdeněk Fiedler

Houpací vajíčka na hotelové chodbě zavěšená na řetězech a potažená leskimem vymyslel před více než 40 lety autor interiérů Ještědu architekt Otakar Binar.

„Tam bylo dost místa, tak se to muselo něčím vyplnit. Myslel jsem, že tam bude nějaká sedačka. A když už sedačka, tak aby to bylo zajímavé, byla z toho houpačka," popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovu interiéru na Ještědu se zajímala Ivana Bernáthová

Podle provozovatele Ještědu Petra Šmause si houpací vajíčka oblíbili nejen hosté, ale taky filmoví režiséři.

„Křesílka si dokonce zahrála v několika filmech, jako je Šašek a královna, nebo v seriálu z 80. let My všichni školou povinní,“ připomíná Petr Šmaus.

Po více než 40 letech teď houpačky projdou omlazovací kúrou. Dojde taky na obnovu baru Avion. Z něj zůstal původní pouze barový pult, upřesňuje Milena Lánská, šéfka spolku Ještěd 73, který se rozhodl vrátit interiér hotelu do starých časů.

Zařízení Ještědu | Foto: Jaroslava Mannová

„Měla by se vyrábět barová židle se stolkem a křesílkem tak, jak to tam bylo v 70. letech. U těch stolků můžu říct, že byly pevně připevněny k zemi, měly skleněnou desku a svítily."

Jak upozorňuje Petr Šmaus, hosté budou pít i z retroskleniček. „Zrovna máme jednání se skláři z Nového Boru a s panem Žílou, který nám navrhoval, že by nám zkusil udělat i repliky skleniček, aby host měl zážitek jako původně."

Na obnovu přispívají i lidé ve sbírce

Obnova interiéru Ještědu není levná. Loni se podařilo za přispění nájemce hotelu Ještěd, majitele objektu Českých Radiokomunikací, Libereckého kraje i rodiny autora Ještědu Karla Hubáčka obnovit původní salonek. Do vyhlášené sbírky přispívali i občané.

„Občas se někdo ozval, že má Ještěd rád nebo tam zažil něco, co je pro něj důležité, a poslal nám peníze na zvláštní účet veřejné sbírky. Ozývali se nám lidé z celé republiky. A když třeba rodina z Plzně poslala částku 25 tisíc korun, za kterou se dalo vyrobit jedno křeslo, tak myslím, že to bylo významné a moc hezké," dodává Milena Lánská.

Do sbírky lze podle ní přispět i teď. Ten, kdo se pak vydá na podzim na Ještědské slavnosti, bude moct na vlastní oči vidět, na co peníze dal a jak to obnovenému nábytku sluší.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme