Před 25 lety napadl Pentagon, náhodou. Místo do vězení šel hacker na univerzitu

Před 25 let federální soud poprvé vyřkl trest za šíření počítačového viru. Obviněným byl tehdejší vysokoškolský student Robert Morris. Jeho program, známý jako Morrisův červ, napadl tisíce počítačů a způsobil ohromné škody. Morris ale nakonec do vězení nemusel a získal doživotní profesorský titul.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Digitalizace (ilustrační foto)

Digitalizace (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Vysokoškolský student Robert Morris netušil, jakou lavinu spustí, když v roce 1988, tehdy jako budoucí magistr na Cornellově univerzitě, vynalezl původně nenápadný program - dnes známý jako Morrisův červ.

Toho vypustil do takzvaného Arpanetu, předchůdce dnešního Internetu. Tuto síť používaly v 70. letech kalifornské univerzity pro interní komunikaci.

Morrisův červ v roce 1988 napadl šest tisíc počítačů, mimo jiné i systémy NASA a Pentagonu, ke kterým se Morris v rámci svého studia dostal. Vládní úřady odhadly celkové škody až na 10 milionů dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvního hackera obviněného z šíření PC viru se zajímaly Pavlína Nečásková a Michaela Bezvodová

Robert Morris chtěl pomocí programu spočítat, kolik počítačů je připojených v síti. Že by mohl mít vedlejší účinky, ale zjistil pozdě. Červ zpomalil a hlavně úplně vyřadil z provozu řadu přístrojů.

Ukázalo se, že tato nešťastná náhoda odhalila slabiny tehdejších operačních systémů. Morris díky viru taky upozornil na to, že hesla v počítačích jsou špatně zabezpečená.

To ale federální soud neocenil. Morrisovi udělil podmíněný tříletý trest, 400 hodin prospěšných prací a pokutu 10 tisíc dolarů. V historii Spojených států se tak Robert Morris stal prvním člověkem, obviněným za šíření počítačového viru.

Místo vězení univerzita

Bezprostředně po kauze americké úřady zřídily dodnes funkční orgán CERT. Ten monitoruje bezpečnost a spolehlivost internetu.

Robert Morris po odbytí restů dostudoval a založil společnost, která vytvářela software pro první online obchody. Po třech letech ji prodal za 48 milionů dolarů.

Morris se později stal pedagogem - získal doktorát a v technologickém institutu ho jmenovali profesorem. V současnosti se stále věnuje programování a počítačovým systémům.

Morrisova červa mají dnes už vystaveného ve stále expozici vědeckého muzea v Bostonu jako historický exponát.

Veřejnost i přesto dál spekuluje, jestli si Morris měl svůj trest odpykat a jestli byl vůbec první, kdo počítačového červa stvořil. Rozhodně ale není poslední, kdo se bezpečnost virtuálního prostoru pokusí nabourat.

Pavlína Nečásková, Michaela Bezvodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme