Veterináři z celého světa se v Brně učí ošetřovat exotická zvířata

Odběr krve leguána nebo gastroskopické vyšetření hadů – to, co je pro odborníky z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně takřka rutinou, se k nim jezdí každé léto učit veterináři a studenti z různých koutů světa. Letní škola exotické medicíny a chirurgie se tam tento týden koná už podvanácté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kastrace leguánky

Kastrace leguánky | Foto: Zuzana Plíšková

O mezinárodní kurz je každoročně veliký zájem a bývá dlouho dopředu obsazen. Není divu, v Evropě totiž podobně zaměřené kurzy chybí a i jinak jsou poměrně vzácné.

Veterinář Zdeněk Knotek – přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců – se se svými kolegy začal výuce chorob exotických zvířat věnovat na začátku devadesátých let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o brněnském kurzu zaměřeném na nemoci u exotických zvířat natočila redaktorka Zuzana Plíšková

Uvědomuje si, že řada studentů či veterinářů má málo příležitostí se s exotickými zvířaty ve veterinárních školách setkat.

„Já jsem byl třeba na konferenci v Austrálii a tam byla děvčata z Tchaj-wanu, což je pro nás velmi exotická země, a prezentovala docela hezké práce. Nicméně jak vím, tak stále v těchto zemích, i tradiční Evropě jsou exoti – zejména plazi a ptáci – poměrně málo ve školách probíraní. Skutečnou možnost prakticky pracovat s plazy mají v Evropě i ve světě téměř minimální,“ podotýká Knotek.

Malá zkušenost u některých studentů se prý projevuje i při kurzech v Brně.

„Musíme na začátku sladit úroveň frekventantů. Pro některé je třeba i odběr krve něco, co nikdy nedělali, pro některé to může být třeba u ptáků nebo u savců rutina,“ říká Zdeněk Knotek.

Místo safari klinická praxe

Vyšetřovat plazy nebo exotické ptáky se do Brna letos přijeli učit také studenti ze vzdálených zemí, třeba I-Linn dorazila ze Singapuru.

„V Singapuru nejsou školy pro veterináře, takže musíme studovat v zámoří. My jsme třeba byli na univerzitě v Austrálii. A ani tam není povinné učit se zacházet s plazy,“ konstatuje.

Kurz zatím hodnotí jako hodně přínosný. „A jsem ráda, že nás tu není mnoho, takže se i lépe dostanu k praktické práci se zvířaty. Doufám, že právě v této oblasti si rozšířím znalosti, protože u nás na univerzitě jsme se dostali hlavně k učebnicím a skriptům. Neměli jsme takovou možnost si něco vyzkoušet,“ poznamenává I-Linn.

Kurz si chválí i její spolužačka a další účastnice ze Singapuru W-Linn.

„Toto je, myslím, můj druhý mezinárodní kurz. Předtím jsme byli v Africe na programu, který byl zaměřen na život zvířat přímo v přírodě, ale tady se namísto safari dostanu více ke klinické praxi,“ doplňuje W-Linn.

Zuzana Plíšková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme