Sebevražedný útočník zabil v Afghánistánu čtyři české vojáky, další je vážně zraněn

Sebevražedný atentátník zabil dnes u afghánského Bagrámu čtyři české vojáky. Další je vážně zraněný, není však v bezprostředním ohrožení života. Při atentátu, ke kterému se přihlásilo hnutí Tálibán, zemřelo minimálně šestnáct lidí, jsou mezi nimi i místní policisté a civilisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

K tragédii došlo asi ve čtvrt na šest našeho času v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván, když explodovalo improvizované výbušné zařízení. Hlídka českých vojáků byla v tu chvíli mimo vozidlo a v prostoru prováděla rutinní činnost.

„Následkem výbuchu utrpěli čtyři čeští vojáci smrtelná zranění. Další voják byl těžce zraněn. Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám,“ uvedla Jana Růžičková z generálního štábu české armády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Afghánistánu mluvili v Polední publicistice zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák, bezpečnostní analytik z brněnské Masarykovy univerzity Tomáš Šmíd a docent Jan Vevera, vedoucí psychiatr armádní polní nemocnice v Hradci Králové.

„Jedná se o vojáky v hodnostech desátník až rotmistr ve věku 28 až 39 let. Jsou to příslušníci 4. brigády rychlého nasazení, protože tato jednotka tvoří teď základ strážní roty, která zodpovídá za ochranu spojenecké základny v Bagrámu,“ doplnila.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel na odpolední tiskové konferenci upřesnil, že zraněný voják není v bezprostředním ohrožení života.

„Je v péči amerických a našich lékařů v americké vojenské nemocnici na základně Bagrám. Podstoupil už jednu operaci a ještě další minimálně dvě budou následovat. V současné době je ve stabilizovaném stavu, je mimo bezprostředního ohrožení života. Přesto jeho transport do ČR s ohledem na očekávané operace ještě není možný,“ uvedl.

Útok spáchal sebevražedný atentátník a následně se k němu přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. „Před dvěma dny byla z vesnice Qalandar Khil vystřelena raketa, která zasáhla základnu Bagrám a vojáci mise ISAF jeli dnes případ vyšetřit. Sebevražedný atentátník na kole pak odpálil výbušniny,“ řekl agentuře Reuters afghánský policejní důstojník.

Nezemřeli zbytečně, řekl Zeman o padlých vojácích. O misi bude možná jednat sněmovna

Číst článek

Podle české armády se atentátník, který odpálil sebevražednou nálož, vmísil do davu místních lidí, s nimiž vojáci komunikovali.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO kvůli tragédii okamžitě přerušil zahraniční dovolenou. „Samozřejmě je to hrozná tragédie. Víc to v tuto chvíli nebudu komentovat. Já okamžitě přerušuji dovolenou a vracím se do Prahy,“ řekl Radiožurnálu. Ministr nařídil stáhnout vlajky v areálu ministerstva obrany na půl žerdi.

Základnu v Bagrámu hlídá 150 českých vojáků

Základna v Bagrámu je jednou z nejdůležitějších spojeneckých základen v Afghánistánu a také klíčovým střediskem pro logistickou podporu mise ISAF. Od listopadu tam působí 150 českých vojáků.

Na starosti mají ochranu základny a oblast kolem ní. Podle generálního štábu tvoří jednotky příslušníci 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce a z Chrudimi.

Pro zabité české vojáky ve středu odletí do Afghánistánu vojenský speciál

Číst článek

„Obecně provincie Parván, kde leží město Bagrám a důležitá spojenecká základna, je oblastí velmi častých incidentů. Improvizovaná výbušná zařízení, sebevražedné atentáty, celá řada raketových útoků, o které se pokouší různé proti spojenecké formace v čele s Tálibánem,“ upozornil bezpečnostní analytik z brněnské Masarykovy univerzity Tomáš Šmíd.

Pro českou armádu je to největší jednorázová ztráta v mírových misích. Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu po dnešním atentátu vzrostl na devět.

Sobotka: Tragédie na misi v Afghánistánu nic nezmění

K tragické události se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rodinám obětí vyslovil upřímnou soustrast. Ocenil hrdinství vojáků, kteří padli, jak řekl při obhajobě principů, které Česká republika dlouhodobě hájí, tedy svobody a demokracie.

„Prostředí v Afghánistánu je vysoce rizikové. Oni tam plní bojové úkoly, jsou tam nasazeni v prostředí, které přináší reálné nebezpečí. A oběti, které byly u ostatních spojeneckých jednotek, se bohužel nevyhnuly ani českým jednotkám,“ uvedl.

Stát zaplatí padlým vojákům pohřeb, pozůstalým vyplatí milionovou kompenzaci

Číst článek

Největší tragédie v historii českých zahraničních misí ale na této konkrétní misi v Afghánistánu podle premiéra nic nezmění. Její mandát je schválený vládou a parlamentem a jakákoli diskuze, která by chtěla přehodnocovat tuto misi, by podle Sobotky znevážila oběti všech českých vojáků, kteří v Afghánistánu padli nebo byli zraněni.

Soustrast vyjádřil pozůstalým také prezident Miloš Zeman. „Pan prezident je samozřejmě informován o této tragické události a vyjadřuje všem pozůstalým upřímnou soustrast,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. O tom, jestli vyhlásí státní smutek, zatím ještě nerozhodl.

V Afghánistánu působí česká armáda od roku 2002. Vystřídalo se tam téměř pět tisíc českých vojáků. V letošním roce jich v afghánské misi působí 270.

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

Zvětšit mapu

Afghánistán - Přehled úmrtí zahraničních vojáků (stav k 13. 7. 2014) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

bre, Eliška Malínská, Jaroslav Gavenda, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme