V americké věznici zemřel muž obviněný z válečných zločinů v Osvětimi

Ve Spojených státech zemřel muž obviněný z nacistických válečných zločinů. Devětaosmdesátiletý Johann Breyer čekal ve vazební věznici na vydání do Německa. Tamní úřady ho chtěly postavit před soud za podíl na genocidě více než 200 tisíc Židů v Osvětimi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncentrační tábor Osvětim

Koncentrační tábor Osvětim | Foto: Martin Kozák


Johann Breyer zemřel v nemocnici v americké Filadelfii. Americkým médiím to potvrdil jeho obhájce.

Devětaosmdesátiletý nástrojař byl ve vazební věznici od června. Úřadům přiznal, že byl dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře, tvrdil ale, že byl nasazený mimo tábor a s vraždami neměl nic společného.

Americké úřady se ho už v 90. letech pokusily zbavit občanství a deportovat. Soud ale rozhodnul, že má na občanství nárok po své matce a k členství v jednotkách SS prý byl donucen jako mladistvý.

Nové vyšetřování vedly německé úřady zodpovědné za objasňování nacistických zločinů. Podle nich se v případu objevily nové důkazy, mezi jiným záznamy z doby druhé světové války, které prokazovaly, že Breyer byl v Osvětimi dříve, než přiznal.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme