Na východě Ukrajiny byly sestřeleny dva ukrajinské bitevní letouny

Na východě Ukrajiny dnes byly sestřeleny dva ukrajinské bitevní letouny a Kyjev tvrdí, že na svědomí je mají protiletadlové rakety odpálené z Ruska. Stroje Suchoj byly zasaženy v oblasti prudkých bojů u města Snižne. Piloti obou stíhaček se podle svědků katapultovali v místech ovládaných povstalci. Ve stejné oblasti se minulý týden zřítil boeing malajsijských aerolinek, který zřejmě zasáhla raketa země-vzduch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští povstalci z takzvaného praporu Vostok (východ)  v Doněcku

Proruští povstalci z takzvaného praporu Vostok (východ) v Doněcku | Zdroj: Reuters

Ukrajinské stíhačky se pohybovaly nad oblastí kontrolovanou proruskými povstalci. Ti agenturám Ria Novosti a Interfax potvrdili, že dva ukrajinské stroje sestřelili. Útočníci letadla ostřelovali z pozemních raketových komplexů.

Piloti se katapultovali, ovšem je velmi pravděpodobné, že s padáky dopadli do oblasti pod kontrolou proruských sil. Ty po nich teď vyhlásily pátrání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sestřelení dvou ukrajinských vojenských letounů mluvil zvláštní zpravodaj ČRo na východní Ukrajině Martin Dorazín

Ukrajinská Rada pro bezpečnost a obranu ale později uvedla, že z útoku podezřívá ruské síly. Rakety prý byly odpáleny z území Ruské federace. Letová hladina stíhaček totiž byla 5200 metrů a podle ukrajinské rozvědky povstalci teď už nemají k dispozici takové zbraně, kterými by mohli Suchoje sestřelit.

U města Snižne by se právě měli pohybovat i malajsijští experti, kteří vyšetřují okolnosti sestřelení civilního Boeingu 777 minulý týden.V oblasti jsou soustředěny velké síly proruských povstalců a je tam také základna ukrajinských sil, která už je několik týdnů v obležení. Povstalci se ji pokoušejí dobýt a Ukrajinci uvnitř se brání.

Kyjev chystá sankce

Kvůli možnému zapojení Ruska do pravděpodobného sestřelení malajsijského boeingu zvažuje Evropská unie zostření protiruských sankcí. A sankce plánuje i Kyjev. Ukrajinský premiér Jaceňuk oznámil, že se Ukrajina chystá zavést sankce vůči fyzickým osobám, občanům Ruské federace, kteří otevřeně podporují ozbrojence na východě Ukrajiny.

Kyjev v tomto smyslu v nejbližších hodinách předá Moskvě protestní nótu. Podle Jaceňuka se v ní bude psát o porušování mezinárodních konvencí zakazujících financování teroristických skupin, dodávky zbraní a vysílání cizích agentů na území Ukrajiny. Jde o součást odvetných kroků, které Ukrajina vůči Rusku připravila.

Z druhé strany Moskva se zase snaží narušit ukrajinské hospodářství. Teď momentálně jsou to zákazy dovozu ukrajinského piva, potravin a dalších produktů do Ruska, kde jsou mimochodem velmi oblíbené.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme