Česko opět trápily bouřky, v Beskydech vzplála chata zřejmě po zásahu bleskem

Na mnoha místech České republiky dnes udeřily bouřky provázené silným deštěm a větrem. Jen v Moravskoslezském kraji zasahovali hasiči na třech desítkách míst. Vítr vyvracel stromy, lámal větve. Pravděpodobně blesk v Beskydech zapálil chatu. Na několika místech museli hasiči čerpat vodu ze zatopených sklepů, čistili i ucpané kanály. Stejnou práci měli i jejich kolegové v dalších krajích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřkový mrak nad Prahou

Bouřkový mrak nad Prahou | Foto: Vojtěch Kouřímský

„V době od 14.30 do 18 hodin vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji téměř ke třem desítkám zásahů v souvislosti s počasím, především se silným větrem. Nejvíce práce měli na Jablunkovsku a ve zbytku Beskyd,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Dvě třetiny zásahů podle něj tvořilo odstraňování stromů a větví spadlých na komunikace, jednu třetinu čerpání vody ze sklepů a čištění kanálových vpustí.

„Nikdo nebyl při těchto událostech zraněn. V Milíkově na Frýdecko-Místecku vítr strhl část střechy rodinného domu, hasiči zde pomocí lezecké techniky upevňovali provizorní nepromokavou plachtu,“ dodal Kůdela.

Kanalizace nestíhala pobrat vodu

Na Jablunkovsku během půlhodiny napadlo přes 60 milimetrů srážek, to je 60 litrů vody na metr čtvereční. V Jablunkově při prudkém dešti zkolabovala kanalizace a voda zatopila některé křižovatky a sklepy domů.

V nedaleké Bystřici zůstali lidé po úderu blesku do trafostanice asi dvě hodiny bez elektřiny. Pršelo i v okolí Bílého Kříže a Starých Hamer, kde déšť rozbahnil některé příjezdové cesty k domům a osadám.

V Ostravici čtyři jednotky hasičů zasahovaly více než hodinu u požáru rekreační chaty, který pravděpodobně způsobil úder blesku. „Alespoň to tvrdila dvě mladistvá děvčata, která byla uvnitř budovy," řekl mluvčí s tím, že dívky byly v šoku, a tak je hasiči předali zdravotníkům. Příčiny požáru nyní bude zjišťovat vyšetřovatel.

Bouřky hrozí do středečního večera

Napilno měli odpoledne také hasiči ve Středočeském kraji. Mezi patnáctou a osmnáctou hodinou vyjeli k 26 případům, při nichž museli odčerpávat vodu ze sklepů nebo odstraňovat překážky, jež vznikly při bouřkách.

Nejvíce potíží přinesly bouřky v okrese Praha-východ, na Benešovsku, Nymbursku, v okrese Praha-západ a na Mělnicku.

Ve Velkých Popovicích v okrese Praha-východ například hasiči odčerpávali vodu z vytopeného sklepa. V Poříčí nad Sázavou na Benešovsku vodu nestačila pobírat kanalizace a zaplavila trafostanici. V nedalekých Nespekách hasiči čerpali z garáže půl metru vody. Na Mělnicku směrem na Liběchov byla laguna přes půl křižovatky.

Silné bouřky dnes zasáhly také Olomoucký a Zlínský kraj. Již dříve vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před silnými bouřemi s nižším stupněm nebezpečí, která pro celou republiku platí až do středečního večera.

Přívalový déšť by mohl ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy. Řidiči by neměli vjíždět na silnice, přes něž teče voda, pozor by si měli dávat také na podemletí krajnic a mostů.

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme