Stát podle ministra zdravotnictví nejspíš definitivně vyhrál spor s Diag Human

Česká republika nejspíš vyhrála letitý spor s Diag Human kvůli státní zakázce na obchod s krevní plazmou. Radiožurnálu to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Stát původně řízení v roce 2008 prohrál a měl firmě zaplatit přes osm miliard korun jako náhradu škody. Vláda se tehdy odvolala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Právníci text nového rozhodnutí podle Němečka ještě studují a ministerstvo zdravotnictví se k němu oficiálně vyjádří v pondělí ráno.

„Během víkendu sedí naši právníci a právní kanceláří pana doktora Sokola, který nám pomáhá, a já dostanu v pondělí definitivní analýzu toho, co rozhodčí senát pro nás znamená. Nicméně podle informací, které jsem dostal už v pátek, nález vyznívá pro Českou republiku pozitivně a že by to měl být konec té arbitráže,“ uvedl ministr.

Společnost Diag Human odpoledne oznámila, že již obdržela usnesení rozhodců, kteří se zabývali výsledkem arbitráže z roku 2008. Diag tvrdí, že aktuální výsledek přezkumu "nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci".

Proti platnosti rozhodčího nálezu z roku 2008 již neexistují opravné prostředky. Ukončením přezkumného řízení se navíc údajně odstranila překážka, kterou zahraniční soudy zdůvodňovaly zamítnutí vykonatelnosti výsledku arbitráže.

Česko mělo zaplatit přes osm miliard

V srpnu 2008 Česko prohrálo arbitráž s Diag Human a bylo odsouzeno zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Diag Human původně po státu požadoval za údajně zmařený obchod s krevní plazmou.14 miliard. Vláda proto rozhodla se proti výsledku arbitráže odvolat. O přezkumu nálezu rozhodoval tříčlenný senát.

Diag Human se kvůli svým finančním nárokům začala v roce 2011 obracet na soudy v zahraničí. Řízení zahájila před soudy v USA, Lucembursku, Británii, Rakousku, Švýcarsku a Francii, v posledních čtyřech však neuspěla.

Například francouzský soud se přiklonil k právnímu názoru Prahy, že Diag Human nemůže na Česku vymáhat v exekuci více než osm miliard korun, které byly firmě přiznány v arbitráži, protože daný rozhodčí nález není pravomocný.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme