Letecké muzeum Kunovice by kvůli zákonu mohlo přijít o bojová letadla

Pět bojových letadel z kunovického Leteckého muzea by podle nového zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem měla být znehodnocena či odstraněna. Nový zákona má minimalizovat riziko teroristických akcí a týká se i bojových letadel, jejich stáří ale neřeší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brigádníci u ruských Migů

Brigádníci u ruských Migů | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Kunovické Letecké muzeum vystavuje dvaadvacet letadel, pět z nich je bojových. Nejmladšímu je ale více než čtyřicet let.„Jsou to letouny řady MIG - MIG 15, 19 a 21. Pak jsou ohroženy bitevní letouny Suchoj SU 7, které máme dva,“ popisuje ohrožené exponáty David Mikulášek ze Slováckého aeroklubu.

Nový zákon se týká jen letadel, která nepatří pod ministerstva vnitra nebo obrany. „Abychom splnili zákonné normy, které jsou dané, tak bychom vystavovali letadla proti zákonu,“ upozorňuje vedoucí kunovického leteckého muzea Martin Hrabec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problém Leteckého muzea v Kunovicích zjistil reportér ČRo Pavel Sedláček

Předpis znejistil nejenom muzea, ale i soukromé sběratele, kteří vlastní historickou vojenskou techniku. „Na ministerstvo obrací stovky občanů s dotazy, zda doma mají bezpečnostní materiál,“ připouští Filip Matys z ministerstva průmyslu a obchodu, kde normu připravili.

Zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem mimo jiné vyžaduje po majitelích i správcích bezpečnostní prověrku na stejné úrovni, jako mají policisté nebo vojáci. Požádat o ni musí do konce července. Vyřizuje si ji už také vedoucí leteckého muzea Martin Hrabec.

„Letadla musí být nějakým způsobem zabezpečená podle zákona. Musí být napojena na bezpečnostní pult, kamerový systém,“ říká vedoucí muzea.

Zákon má minimalizovat nebezpečí terorismu v naší zemi. Možnost, že by Migy z kunovického muzea vzlétly, je ale minimální. Jsou stará 40 až 60 let.

„Jejich faktická bojeschopnost je nulová. Představa, že by se někdo v noci připlížil, přelezl plot, zprovoznil letoun a odletěl s ním, je říše bájí a pohádek,“ usmívá se při představě David Mikulášek.

Letecké muzeum Kunovice | Foto: Roman Verner

Podle stávajícího zákona by k letadlům v kunovickém muzeu měla dorazit speciální komise. Posoudila by bojeschopnost a nařídila úpravy, nebo i odstranění letadel z plochy.

„Určí, co s letadly udělat, jestli vyjmout motory, nařezat hlavní nosníky motorů, nebo hlavní nosníky křídel,“ bojí se vedoucí muzea Martin Hrabec.

Na ministerstvu průmyslu a obchodu, kde zákon vznikl, už ale chystají nápravu. „Byl předložen návrh novely zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem. Jeho cílem je rychlé odstranění požadavku bezpečnostní způsobilosti a zmírnění požadavku na zabezpečení vyřazené vojenské techniky,“ slibuje Filip Matys z tiskového odboru ministerstva.

Novela zákona by mohla platit od letošního podzimu.

Pavel Sedláček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme