Europarlament vyzve k nastartování programu podpory zaměstnanosti mladých

Prázdniny jsou dobou odpočinku od práce, od učení. V řadě evropských zemí by ale mladí lidé po ukončení školy raději pracovali, než odpočívali. Práce pro ně ale není. Problém chce pomoci řešit Evropská unie. Poslanci Evropského parlamentu vyzývají Brusel k vytvoření programu finanční podpory vytváření míst pro mladé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na notebooku (ilustrační foto)

Práce na notebooku (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Clemence je 19 let, studovala oděvní průmyslovou školu. Hledá zaměstnání ve výrobě nebo prodeji módních oděvů. Spokojila by se ale i s prací v restauraci. Problémem jsou ale podle ní šéfové podniků, kteří ne vždy chtějí zaměstnat mladé a nezkušené lidi.

23letý Maxim Lenaz přijel do Štrasburku v Alsasku ze severozápadní Francie. Tam pracoval jako technik v regionální televizi. Na úřadu práce si vyřizuje dokumenty pro registraci žadatele o zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti mladých v EU a plánu na její snížení natáčel ve Štrasburku zpravodaj ČRo Pavel Novák

Zatím je bez práce dva týdny. Bojí se, že se práce dá získat hlavně díky známostem, a ne pomocí úřadů. „Být nezaměstnaný není nic moc. Peníze docházejí a musím si rychle najít práci. Přece nebudu jíst každý den jen brambory,“ říká Maxim.

Boj s nezaměstnaností mladých ve Francii je úkol pro regionální ředitelství pro podnikání a zaměstnanost. Ředitel toho ve Štrasburku Daniel Mathieu vysvětluje, že nabízejí mladým lidem veřejně prospěšné práce nebo také program částečného dotování jejich platů u různých zaměstnavatelů.

Různé asociace, instituce a nevýrobní organizace dostanou ze státního rozpočtu 85 procent platu zaměstnaného mladého pracovníka, výrobním podnikům a provozovatelům služeb přispívá stát na platy mladých zaměstnanců jednu třetinu.

V Alsasku u hranic Francie s Německem a Švýcarskem je nezaměstnanost mladých kolem 20 procent, tedy nižší než obecně ve Francii a podobná jako v Česku. Například ve Španělsku je ale bez práce polovina mladých lidí.

Na podporu míst pro mladé 6 miliard eur

Evropa proto chystá program finanční podpory vytváření pracovních míst pro mladé. Evropský parlament doporučuje Evropské komisi, aby ho mohli využívat lidé do 30 let. Podle poslance za ČSSD Jana Kellera se při projednávání programu projevilo rozdělení na pravici a levici.

„Zleva se ozývalo, že ten plán je neúčinný proto, že je na něj málo prostředků, že Evropa nedává dost peněz na začlenění mladých lidí na trh práce a tváří se, že jejich problémy Evropu nezajímají.“

„Zatímco zprava se ozývalo, že ten program je špatný proto, že je to program, a všechno, co je direktivně míněno jako program, situaci jenom zhoršuje. Nezaměstnanost mladých se podle pravé části spektra vyřeší tím, že ekonomiku přestaneme regulovat a ekonomika si sama ty mladé lidi najde a zaměstná je,“ přiblížil diskuse Keller.

Česko by si z unijních 6 miliard eur určených na takovou podporu nových míst pro mladé pracovníky také mohlo část vzít, ale většinu pravděpodobně využijí země s vysokou nezaměstnaností mladých, tedy Španělsko, Řecko nebo Itálie.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme