Zeman poprvé navštíví jednání Sobotkovy vlády. Mluvit se bude o ekonomice nebo obraně

Vládu premiéra Bohuslava Sobotka z ČSSD čeká netradiční zasedání. Na dnešní jednání kabinetu dorazí taky prezident Miloš Zeman. Ve Strakově akademii chce probrat obrannou politiku státu, ekonomickou diplomacii nebo podobu státního rozpočtu. Zároveň hlava státu s ministry i poobědvá. Zeman po svém nástupu do funkce vyhlásil, že na rozdíl od svých předchůdců se chce vládních jednání účastnit častěji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Budu tam chodit tehdy, když vláda bude projednávat zákony, které budu považovat za důležité pro osud naší země,“ řekl Zeman ve vysílání Českého rozhlasu bezprostředně po svém zvolení prezidentem a dodal:

„Kdyby vláda projednávala analogické zákony, jako byla důchodová reforma, daňová reforma nebo církevní restituce, tak je podle mého názoru dokonce povinností prezidenta na tu vládu přijít a seznámit vládu se svým názorem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S čím míří Miloš Zeman na jednání vlády, zjišťovali redaktoři Jan Herget a Vladimír Křivka

Jenže v praxi se na vládních jednáních ještě moc neukázal. Loni v březnu navštívil Nečasův kabinet, teď míří do Strakovy akademie poprvé za členy Sobotkovy vlády. Prezident má dopředu jasno v tom, co jim chce říct.

„Jako ekonom, a v tom se mnou souhlasí i nositelé Nobelovy ceny za ekonomii, když říkají, že z krize se máme proinvestovat a že jiná cesta není. Jako bývalý ekonom tedy budu říkat, zase žijete na dluh,“ řekl prezident.

To premiér Bohuslav Sobotka chce probírat trochu jiná témata. „Budeme mluvit o koordinaci zahraniční politiky. Do toho patří také ekonomická diplomacie. Druhé téma, které bude důležité, je otázka obranné politiky, armády,“ podotkl Sobotka.

Součástí návštěvy je také společný oběd a tisková konference.

Jan Herget, Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme