Izrael navrhl prodloužit příměří v Gaze, palestinský Hamás to odmítl

Palestinské hnutí Hamás odmítá prodloužit příměří v pásmu Gazy. V textové zprávě rozeslané novinářům to podle agentury AP uvedl činitel Hamásu. Původní dvanáctihodinový klid zbraní vypršel v 19. hodin středoevropského času, izraelská vláda ale navrhovala s obnovením bojů vyčkat o čtyři hodiny déle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené domy v Gaze

Zničené domy v Gaze | Zdroj: Reuters

Původně dvanáctihodinového humanitárního příměří v Gaze využili mimo jiných záchranáři. Pod troskami budov našli více než sto těl, a počet palestinských obětí konfliktu tak už přesáhl tisícovku.

"Je moc dobře, že příměří trvá. Je to dobře pro obě strany. Lidé si konečně trochu oddychnou. Klid zbraní ale musí pokračovat. Palestinci i Izrael z něho musí něco získat," myslí si izraelský občan palestinské národnosti.

Mnozí Izraelci by ale raději v útocích na Gazu pokračovali. "Měli bychom tam dokončit svou práci a vyčistit Gazu od hrozeb pro Izrael," říká otec jednoho z izraelských vojáků.

Z Gazy opět létají rakety

Podle izraelské armády byly po odmítnutí prodlouženého příměří ze strany Hamásu vypáleny na Izrael tři rakety z Gazy.

Mezinárodní diplomacie mezi tím dál usiluje o dlouhodobější příměří. Prvním cílem je získat dalších 24 hodin bez bojů, americký ministr zahraničí John Kerry by ale rád vyjednal sedmidenní mír.

"Všichni doufáme, že příměří bude prodlouženo. Dlouhodobější klid zbraní je velmi zapotřebí. Můžeme se během něj více přiblížit k vyřešení celého konfliktu," uvedl Kerry.

Štěpán Macháček, Martin Hromádka, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme