Jihočeské hrady a zámky letos přilákaly více turistů než loni

Jihočeské památky se těší většímu zájmu turistů než loni. Hrady a zámky už navštívilo o 12 procent více lidí. Například zámek v Českém Krumlově se teď v létě dostává na hranici své kapacity, prohlídky tam jsou dokonce každých pět minut.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Krumlov - zámek

Český Krumlov - zámek | Foto: Pavel Kudrna

Nárůst turistů oproti loňsku je zřejmý. Český Krumlov v první polovině letošního roku navštívilo skoro 200 tisíc lidí a Hluboká nad Vltavou se v červenci přiblížila 150 tisícům. Za nimi je Červená Lhota, kterou navštívilo skoro 40 tisíc lidí. A srovnatelný zájem je ještě o Jindřichův Hradec a Rožmberk.

Státní hrad a zámek Český Krumlov už loni a předloni trhal návštěvnické rekordy a ty letos v létě znovu padly. Jenom v červenci prošlo zámeckými pokoji 38 tisíc lidí, takže hranice maximálního využití objektu se podle kastelána Pavla Slavka posunula až na hranice únosnosti.

Jen pro ilustraci: výpravy se v zámku střídají v pětiminutových intervalech. Dveře se tam doslova netrhnou.

Na státním zámku Hluboká museli letos kvůli dřevomorce uzavřít jednu prohlídkovou trasu , a to trasu zámecké kuchyně, kterou ročně navštíví v průměru asi 8 tisíc lidí. A přestože tam teď turisté nemohou, stejně si Hluboká v součtu připisuje plus 5 tisíc turistů za první pololetí.

Rožmberk | Foto: Josef Šmejkal

Zámek se snaží nabízet i večerní prohlídky, většinou v pátek nebo o víkendech. Přesné termíny zájemci najdou na webových stránkách zámku.

Zvýšený zájem o návštěvy zámků a hradů si památkáři vysvětlují mimo jiné i nabídkou nejrůznějších kulturních akcí, jako jsou noční kostýmované prohlídky, hudební i divadelní festivaly, výstavy, koncerty, šermířská vystoupení a nebo také taneční večery.

A podle ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavelce mělo příznivý vliv i počasí. Díky brzkému nástupu jara bylo možné některé památky otevřít dřív než obvykle. A samozřejmě některé chladnější letní dny vyženou sice lidi od vody, ale možná je naopak „naženou" do památkových objektů.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme