Na jihu Čech je první budhistický klášter. Mniši žijí ve vybydlené vile na břehu Lužnice

První budhistický klášter na jihu Čech nemá okenice, omítky jsou spadané a podlahy rozbité. Ve vybydleném domě v Kolodějích nad Lužnicí na Českobudějovicku žije v provizorních podmínkách už měsíc pět mnichů. Chtějí šířit thajské buddhistické učení a přilákat turisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koloděje nad Lužnicí. První budhistický klášter na jihu Čech

Koloděje nad Lužnicí. První budhistický klášter na jihu Čech | Foto: Romana Lehmannová

Secesní vilu koupil v červnu hlavní opat Tygřího kláštera z Thajska, aby ho proměnil v klášter. K tomu není potřeba žádné vysvěcení.

„Máme tu mnichy, kteří praktikují budhistické učení, a to stačí. Dodržují určitá pravidla, se kterými se musí ztotožnit každý návštěvník, který sem přijde. A to je například to, že mnich žádá o potravu každý den v deset hodin dopoledne,“ vysvětlila ředitelka kláštera Sukhul.

„Jsme v turistické oblasti, tak předpokládáme, že si cestu do našeho kláštera najde spoustu hostů, kteří se rádi dozvědí něco nového o thajské kultuře a o budhismu jako takovém. Počítáme také s tím, že sem přijedou Thajci z různých koutů Evropy a podarují nás, abychom mohli zrenovovat tenhle nádherný klášter,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

V novém buddhistickém kláštěře byla Romana Lehmannová

Patrová secesní vilka je zatím v dezolátním stavu. Poničily ji povodně v roce 2002, stojí totiž v záplavovém území na břehu Lužnice.

Mniši si s tím poradili po svém. Jednu místnost celou dokola obložili dřevotřískovými deskami, na zemi mají lino a uprostřed místnosti pod zřejmě jediným zaskleným oknem provizorní oltář. Pokoj slouží zároveň jako modlitebna, jídelna a ložnice pro všech pět mnichů.

Koloděje nad Lužnicí. První budhistický klášter na jihu Čech | Foto: Romana Lehmannová

Klášter přitahuje pozornost místních, většina z nich ale kolem něj jen zvědavě chodí.

„Abych vám řekla pravdu, mnoho o tom nevím. Proto jsem zvědavá, co z toho vybudují. Jsem překvapená, v jakém stavu to je,“ řekla Marie Hanušová z nedalekého Týna nad Vltavou. Mnichům drží palce.

Na lokalitě nezáleží

Projekt zaštítilo i thajské velvyslanectví. Podle ministerského obchodního rady Naty Chuansanita není vůbec překážkou, že je klášter v malé vesnici s pouze 150 obyvateli.

„Důležité je poslání kláštera. A tím hlavním je učení budhismu. Kdo se bude chtít dozvědět o buddhismu víc, tak si tu správnou cestu do kláštera vždycky najde,“ uvedl. Na lokalitě prý tolik nezáleží.

Pět mnichů bude v Kolodějích do začátku října. Pak začne Tygří klášter secesní budovu opravovat. Po rekonstrukci se mniši opět vrátí, zatím ale neví kdy.

Koloděje nad Lužnicí. První budhistický klášter na jihu Čech | Foto: Romana Lehmannová

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme