Hollande a Gauck společně položili základní kámen památníku první světové války

Francie si dnes připomíná vstup své země do první světové války. Přesně před sto lety jí Německo vyhlásilo válku a zahájilo tažení na Paříž. U příležitosti výročí se prezident François Hollande setkal se svým německým protějškem Joachimem Gauckem v Alsasku, v místě jedněch z nejkrvavějších bojů celé války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesně před 100 lety vyhlásilo Německo válku Francii. Události si dnes v Alsasku připomněli prezidenti obou zemí Joachim Gauck a François Hollande

Přesně před 100 lety vyhlásilo Německo válku Francii. Události si dnes v Alsasku připomněli prezidenti obou zemí Joachim Gauck a François Hollande | Zdroj: Reuters

Společně také položili základní kámen vůbec prvního francouzsko-německého památníku.

Připomínat má nejen první světovou válku, ale i cestu k usmíření mezi Francií a Německem. Oba prezidenti také volali po tom, aby se lidstvo poučilo z chyb minulosti.

„Veškerá naše snaha musí dnes více než kdy jindy směřovat k dosažení příměří na Blízkém východě. Naše společná historie svědčí o tom, že dvě znepřátelené země se mohou v průběhu let usmířit,“ upozornil prezident Hollande.

Přehrát

00:00 / 00:00

Památník k výročí první světové války připomněl zpravodaj ve Francii Jan Šmíd

Na vrcholku Hartmannswillerkopf spolu svedly francouzská a německá armáda tvrdé boje. V kontrole místa zvaného francouzsky Vieil Armand se obě armády prý vystřídaly nejméně osmkrát.

„Bitevní pole bylo tady, na tomto strategickém místě. Vidíte, tady je Colmar, před sebou máte velkou část Alsaska, tady je Belfort. Když se podíváte pozorně na mapu, vidíte, že tudy vede železnice a hned vedle je navíc silnice,“ ukazuje Michel, který má na starosti interiéry památníku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Jan Šmíd se zajímal také o schůzku prezidentů

Kdo dobyl kopec a jeho okolí, ovládal také všechno pod ním. Z toho důvodu se na místě vedly velké bitvy, při kterých přišlo o život 60 tisíc lidí. Hora si proto vysloužila přezdívku Požírač lidí.

„Tento památník navštíví během roku, přesněji od dubna do listopadu, protože během zimy je silnice zavřená, 250 až 300 tisíc lidí. Věříme, že po návštěvě prezidentů Francie a Německa sem bude jezdit ještě více návštěvníků,“ říká ředitel muzea Gilbert Wagner.

Okolní lesy jsou těžko přístupné, není možné tam cokoli pěstovat. Místo tedy zůstalo prakticky stejné jako po skončení války, a proto je tak přitažlivé.

„Za chvíli se dostanete ke kryptě, kde je pohřbeno 12 tisíc těl, která nebyla identifikována. Hned za tím je hřbitov. Pak se jde cestičkou kus dál a tam je takový ten známý památník na skále, ale všichni varují, abyste se drželi hlavní cesty, protože v lesích jsou pořád ještě nevybuchlé miny,“ přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Přesně před 100 lety vyhlásilo Německo válku Francii. Události si dnes v Alsasku připomněli prezidenti obou zemí Joachim Gauck a François Hollande | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme