Firma Vítkovice Steel zavře svou ocelárnu v Ostravě. Lidé se bojí o práci

Zaměstnanci ostravské firmy Vítkovice Steel nemají jistou práci. Společnost se chystá zhruba do roka uzavřít svou ocelárnu. Úředníci před lety nařídili, aby se z podniku méně prášilo, akcionáři ale nechtěli investovat do ekologičtější výroby. Pro nezaměstnaností postižený Moravskoslezský kraj je to další rána.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

Lidé, kteří v ocelárně pracují už desítky let, se teď bojí, že jiné místo nenajdou a že rodinný rozpočet unese ztrátu zaměstnání jen těžko.

„Toho se bojí dneska asi každý. Ta nejistota. Tady na Ostravsku to není žádná legrace,“ svěřují se.

S uzavřením ocelárny se nechtějí smířit odboráři. Předák Zdeněk Kološ doufá, že úředníci znovu povolí, aby ocelárna ještě nějakou dobu fungovala za mírnějších ekologických podmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Jeckelová

„Musíme se samozřejmě domluvit s akcionáři, oslovit je. Budeme se snažit, aby se prodloužilo to integrované povolení,“ dodává Kološ.

Moravskoslezský kraj teď ale jakýkoli ústupek odmítá. Firmě nařídil odprášení už v roce 2005.

„Byla možnost, aby ta miliardová investice byla z 90 procent krytá prostředky Evropské unie. Nemůžeme uhýbat v těchto opatřeních, která mají i environmentální přínos. Je to rozhodnutí nových vlastníků. Vlastnická struktura dodnes není úplně odtajněna,“ vysvětluje hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

Kraj ale bude chtít zaměstnancům pomoci. Jak konkrétně, ale hejtman nechce prozradit: „V tuto chvíli hledáme řešení, jak zachovat tato pracovní místa v hutnictví. Kraj aktivně vstoupí třeba do procesu prodeje ocelárny, to znamená hledání nového kupce, který by provozoval toto zařízení.“

Společnost Vítkovice Steel situaci odmítla komentovat, rozeslala jen stručné prohlášení. Před několika měsíci ji koupila skupina firem se sídlem na Kypru, za podnik i převzetí jeho dluhů zaplatila asi 5,5 miliardy korun.


Zvětšit mapu

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme