Pytláctví je v Česku velký problém. Zvěř se střílí pro zisk, loveckou vášeň i kratochvíli

O stovky tisíc korun ročně přijdou myslivci v České republice kvůli řádění pytláků. Jen na Slovácku policie řeší desítky případů. Často nejde jen o maso, škodu utrpí především chovná hodnota zvěře. Pytláci si totiž berou na mušku i mladé nadějné kusy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válka, zbraň

Válka, zbraň | Foto: Fotobanka RGBStock

„Nacházíme postřelené nebo zastřelené srny od srnčat, někde uhynulé. Srnčata nám potom běhají sami," popsal některé z dopadů pytláctví na zvěř myslivec Josef Knotek.

Pytláci, často organizovaní ve skupinách, zabíjí zvěř pro maso, které dodávají do restaurací. Zisk ale nemusí být jejich jedinou motivací.

„Určitě je to pro nějaké to potěšení, vášeň. Myslím si, že je to pro někoho i kratochvíle."

Výhodou pytláků je podle myslivce Josefa Knotka také výborné technické vybavení a jejich neutuchající vynalézavost.

„Už jsme našli i zvěř zrněnou kuší, je bezhlučná. Samozřejmě mají kulovnice, noční vidění, jsou organizovaní. Dneska zákon už nám trochu pomáhá, ale pytláci mají dost rafinované metody."

Některé případy se navíc ke kriminalistům vůbec nedostanou. Myslivci je totiž podle Aleše Mergentala z policie v Uherském Hradišti vždy nehlásí.

„To ovšem komplikuje práci při pátrání po pohybu pytláků. Policisté, kdyby věděli, jaké množství zvěře bylo uloveno a jak často se pytláci v daném regionu objevují, tak by mohli soustředit policejní činnost právě do těch lesů. Tím by se zvýšila pravděpodobnost odhalení,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké dopady má pytláctví na zvěř zjišťovala Andrea Kratinová

To, že spolupráce myslivců je pro policii velké pomoc, dokazuje i nedávný případ z Vlčova.

Když nimrodi uslyšeli ránu, vydali se k místu střelby. V autě našli jednoho skoleného srnce a opodál pytláka, jak vleče další zastřelený kus. Za pytláctví obecně hrozí pět let vězení, muži z Brna může soud uložit ještě o rok více. Snažil se totiž myslivce podplatit.

Zbraně, ze kterých střílel, podle všeho ze svého auta zaparkovaného u silnice, jsou nyní u policie v Uherském Hradišti na odborné expertíze.

„Za zbraní se boudou porovnávat stopy, které byly zajištěny, se stopami na těle a šatech podezřelého muže," vysvětlil Aleš Mergental.

Myslivcům v boji proti pytlákům pomáhají i fotokamery, které instalují v lese, kde se hojně pohybuje zvěř. Zachytí obraz samozvaného hosta, k jeho dopadení ale přesto v drtivé většině nestačí.

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme