Žně v Královéhradeckém kraji jsou napřed, ozimý ječmen už je sklizený

Zemědělci v Královéhradeckém kraji hlásí lepší podmínky při žních než v minulých letech, pomáhá jim i přízeň počasí. Například ječmen ozimý je sklizený úplně, pšenice z 39 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně jsou pro zemědělce jedním z nejnáročnějších období roku

Žně jsou pro zemědělce jedním z nejnáročnějších období roku | Foto: Eva Rajlichová

Sklizení 39 procent ploch pšenice je na tuto dobu neobvykle hodně. Vůbec nejvíce je zatím této plodiny sklizeno v okrese Hradec Králové a v jižních částech celého kraje. Většina pšenice ale roste ve vyšších polohách.

U ječmene ozimého hlásili zemědělci již minulý týden sklizení 90 procent ploch, teď už je sklizený úplně. Jarní ječmen je sklizený ze sedmdesáti procent, u žita je to 20 procent, u řepky 90 procent.

V porovnání s minulým rokem jsou žně napřed. Vloni totiž byla dlouhá zima, na jaře navíc byly povodně.

Pomáhá počasí i lepší technika

„Poslední dva roky jsou odlišné. Měli jsme strach ze sucha, které nějaký vliv mělo. Zně nastoupily poměrně brzo a sklizeň pokročila, je to i přízní počasí,“ říká krajský předseda Agrární komory Jaroslav Vojtěch.

Situace se samozřejmě ještě může změnit. Zemědělci nedokážou zatím odhadnout, kdy bude sklizeň hotová úplně. Vše bude záležet na počasí. Nicméně například včerejší déšť žně v Královéhradeckém kraji nijak zásadně neovlivnil.

Oproti žním před 30 lety se liší hlavně technika, kterou rolníci mají. Pro představu, kombajn dokáže za den sklidit při ideálních podmínkách až 30 hektarů půdy, dříve to byla ani ne polovina.

Ondřej Vaňura, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme