Kriegel byl pro Únor 48, ale proti Srpnu 68. Radní se přou, zda mu udělí čestné občanství

Kvůli tomu, jestli si zaslouží, nebo nezaslouží František Kriegel získat čestné občanství in memoriam, se teď přou představitelé Prahy 2. S návrhem přišel nezávislý zastupitel Michal Uhl, zvolený za Stranu zelených. Při jednání rady druhé městské části ale narazil. Proti se totiž postavili s jedinou výjimkou všichni radní. A vášně budí nápad i mezi představiteli předlistopadového disentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Kriegel

František Kriegel | Foto: Ivan Kyncl, Ivan Kyncl

„Františka Kriegela považuji za jeden ze symbolů odporu a statečnosti proti intervenci,“ obhajuje svůj návrh zastupitel Prahy 2 Michal Uhl.

Odkazuje přitom na události ze srpna 1968, kdy František Kriegel jako jediný z tehdejších vrcholných představitelů KSČ odmítl v Moskvě i přes nátlak podepsat souhlas se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se vedení Prahy 2 pře o udělení čestného občanství in memoriam Františku Kriegelovi, zjišťovala redaktorka Veronika Neprašová

Rozhodnutí, které ho mohlo stát život, mu přineslo respekt současníků i budoucích generací. Jenže Kriegel měl i jinou než tuto slavnou minulost.

„V únoru 1948 byl organizačním tajemníkem pražské KSČ a zástupce velitele Lidových milic. Aktivně se podílel na komunistickém převratu,“ vysvětluje rozhodnutí rady starostka Prahy 2 Jana Černochová z ODS.

S postojem radních souhlasí i Konfederace politických vězňů. „Já ho uznávám za neohrožené postoje, které měl v Moskvě, ale nemůže to vyvážit jeho podporu zločinecké organizace. A to říkám slovo, které je uvedeno v zákoně,“ říká předsedkyně konfederace Naděžda Kavalírová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném udělení čestného občanství Františku Kriegelovi diskutoval zastupitel Prahy 2 a iniciátor návrhu Michal Uhl a starostka Prahy 2 Jana Černochová

Naopak za ostudné považuje rozhodnutí radních Nadace Charty 77, která po Františku Kriegelovi pojmenovala i jedno z nadací udělovaných ocenění.

„Považuji ho za primitivně antikomunistické,“ míní o rozhodnutí radních zakladatel nadace František Janouch, který se s Kriegelem osobně znal.

„Je málo lidí, kteří ukázali tolik občanské statečnosti jako on. Zúčastnil se převratu, ale už dva roky poté byl perzekvován. Jestli někdo v roce 1968 zachránil čest československého národa, tak to byl tento chudý židovský chlapec,“ dodává.

O návrzích na čestné občanství teď bude hlasovat zastupitelstvo Prahy 2. Michal Uhl je přitom rozhodnutý i přes odpor radních jméno Františka Kriegela mezi nominanty zastupitelům předložit.

Veronika Neprašová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme