Bělobrádek chce přilákat zahraniční vědce, Babiš připravit státní rozpočet

O financování vědy a výzkumu nebo o čerpání peněz z eurofondů mluvil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovaci Pavlem Bělobrádkem z KDU-ČSL. Bilanční návštěva se uskutečnila v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil prvního místopředsedu vlády a ministra financí Andreje Babiše v pražském sídle jeho úřadu

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil prvního místopředsedu vlády a ministra financí Andreje Babiše v pražském sídle jeho úřadu | Zdroj: ČTK

Setkání začalo neobvykle. Sobotka s Bělobrádkem si vyzkoušeli chemický pokus s pěnou.

Podle obou politiků je každopádně důležité zajistit dlouhodobé a stabilní financování vědy.

„Jednoznačně podporuji úsilí o stabilizaci financování vědy a výzkumu v příštím roce. Nemůžeme si dovolit financovat vědu a výzkum metodou brzda – plyn,“ potvrdil Sobotka.

Dodal, že nová vědecká centra nelze vnímat jako riziko pro veřejné rozpočty, ale jako příležitost pro vědu. Bělobrádek by navíc rád přilákal do České republiky vědce ze zahraničí.

Premiér je prý spokojen

Předseda vlády pak navštívil ještě ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO. Probrali spolu strategii boje proti hazardu i podobu státního rozpočtu. Schodek by letos mohl být zhruba 90 miliard korun. Schválená verze přitom počítá s deficitem 112 miliard.

„Za prvních sedm měsíců jsme vybrali o 25 miliard víc daní. Rozpočet byl ještě za první pololetí přebytkový, teď už jsme v deficitu, asi 7,5 miliardy. Dá se očekávat, že ten deficit bude nižší, než bylo plánováno. Může skončit někde na úrovni asi 90 miliard,“ přiblížil Babiš.

Podle Sobotky je klíčový rovněž boj proti daňovým únikům. Premiér ocenil vznik týmu Kobra a dodal, že resort musí také dobře připravit podklady pro nové zákony.

„Dvě tato opatření, to znamená prokazování původu majetku v rámci rozšíření kompetencí daňové správy a také zavedení elektronické evidence plateb, bychom cílili na začátek roku 2016. A mělo by to spolu s těmi dalšími opatřeními přinést zlom z hlediska výběru zejména daně z přidané hodnoty,“ uvedl Sobotka.

Premiér tak dnes zakončil sérii bilančních cest po úřadech svých ministrů. Sobotka se nechal slyšet, že je s výsledky návštěv spokojený. S ministry si prý ujasnil priority do budoucnosti.

Premiér Bohuslav Sobotka a místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek provádějí pokus pod vedením pracovníků Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze | Foto: ČTK

Petra Hosenseidlová, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme