Příměří mezi Hamásem a Izraelem skončilo. Už nemůžeme, říkají lékaři z Gazy

V 7 hodin ráno (SELČ) skončilo třídenní příměří mezi Hamásem a Izraelem. Prodloužení klidu zbraní se oběma stranám nepodařilo vyjednat. Hamás už obnovil palbu na Izrael a na Aškelon vypálil 10 raket. Jednu zlikvidoval protiraketový štít, další dopadly na neobydlené oblasti. Útok zatím zůstává bez odezvy ze strany Izraele. Mluvčí Hamásu uvedl, že hnutí chce pokračovat v rozhovorech vedených Egyptem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky domů v Pásmu Gazy

Trosky domů v Pásmu Gazy | Foto: Jaromír Marek

„Nemáme strach, nemůžeme s tím nic udělat. Chtěl bych jen říct světu, že všichni lidi v Gaze nejsou v hnutí Hamás. Jsou to obyčejní, nevinní lidé,“ vzkazuje šéf pohotovosti v nemocnici Al Shifaa, doktor Sahbani.

On i jeho kolegové jsou už měsíc na klinice 24 hodin denně. „Jestli budou další oběti, už je nemáme kam dávat, docházejí nám síly,“ říká.

OBRAZEM: Příměří využili Palestinci k návratu domů, mnozí našli jen ruiny

Číst článek

Křehký klid zbraní mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás skončil v pátek ráno. Egyptská jednání o trvalejším míru totiž uvízla na mrtvém bodě.

Mezitím se na zpravodajském serveru BBC objevily informace o tom, že Hamás údajně příměří porušil. Radikální hnutí podle Izraele tři hodiny před koncem klidu zbraní vypálilo z Pásma Gazy dvě rakety. Hamás to ale popírá.

Gaza v troskách, mír v nedohlednu

Na předměstí Gazy, které bylo mimořádně silně zasaženo izraelskými nálety v uplynulých týdnech, jsou domy v troskách, všude leží kusy betonu a zbytky nábytku. Lidé se nemají kam vrátit a zůstávají buď v uprchlických táborech, nebo mezi ruinami.

Izraelci žijící na dohled Pásma Gazy se sice vrátili do svých domovů, dočasné příměří nicméně hodnotí skepticky. Pohraničí je totiž terčem raketových útoků takřka každý den. Je to jen otázka času, očekávají Izraelci další ostřelování.

Že by se teď podařilo vyjednat trvalejší mír mezi oběma znesvářenými stranami, nikdo nevěří.

Izraelská armáda s Hamásem bojuje v Pásmu Gazy téměř měsíc. Dosud bylo kromě asi 1900 mrtvých Palestinců zraněno na 10 tisíc lidí. Izraelci počítají ztráty v desítkách.

Jaromír Marek, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme