Argentina přestřílela Nigérii, do osmifinále MS postupují oba týmy

Fotbalisté Argentiny v přestřelce na mistrovství světa zdolali Nigérii 3:2 a bez ztráty bodu vyhráli skupinu F. Do osmifinále nicméně postoupila i Nigérie. S turnajem se vítězně rozloučila Bosna a Hercegovina, která porazila Írán 3:1.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třetí výhru Argentinců na MS režíroval kapitán Lionel Messi, proti Nigérii dal dva góly

Třetí výhru Argentinců na MS režíroval kapitán Lionel Messi, proti Nigérii dal dva góly | Zdroj: Reuters

Přestřelka odstartovala už po třech odehraných minutách, kdy střelu Di Maríi do tyče dorážel dobíhající kapitán Argentiny Messi. O minutu později bylo ale srovnáno, Musa si postrčil míč na střed a krásně obstřelil gólmana Romera.

Uběhlo dalších pár minut a Messi vysunul Higuaína, který se pokusil obejít brankáře Nigérie, jenže měl málo času a branku netrefil. Po půlhodině musel brankář Enyeama likvidovat pokus Di Maríi.

Krátce před přestávkou poslal Argentinu do vedení druhým gólem Messi. Z přímého kopu zpoza vápna se trefil přes zeď přesně k tyči.

Dvě branky ve třech zápasech stačily. S Kolumbií postupuje ze skupiny C Řecko

Číst článek

Z druhé půle uběhly jen dvě minuty a Nigérijci opět dokázali vyrovnat. Útočník Musa překonal brankáře Romera podruhé poté, co se protáhl středem a po zemi zamířil přesně na přední tyč.

V 50. minutě se ale misky vah znovu převážily na stranu favorita. Rohový kop Lavezziho propadl až na Roja, od jehož kolene se míč odrazil do odkryté branky.

V závěrečné čtvrthodině mohli Jihoameričané přidat další dva góly. Střelu Lavezziho po centru Di Maríi vytěsnil brankář Enyeama na roh a obránce Garay poté hlavičkoval vedle nigérijské svatyně.

Bosnu poslal do vedení útočník Edin Džeko (11) | Foto: Reuters

Bosnu nasměroval k výhře Džeko

Fotbalisté Bosny sice už před výkopem věděli, že nemají šanci na postup, přesto vstoupili do zápasu s Íránem aktivně. Po čtyřech minutách poslal Džeko míč po centru Vršajeviče i kvůli teči těsně nad branku.

Bývalý útočník Teplic si spravil chuť v 23. minutě. Třicet metrů od branky dostal od íránské obrany hodně prostoru, míč si posunul na levačku a jeho následná přízemní střela se odrazila od tyče do sítě.

O chvíli později ale mohlo být vyrovnáno. Ve vápně se uvolnil Šodžáí, jehož ránu zastavilo břevno. Následné dorážce zabránil ofsajd.

V závěru prvního poločasu se Džeko ukázal i jako dobrý nahrávač. Našel rozběhnutého Vršajeviče, který se řítil z úhlu na íránského brankáře. Jeho střela z první ale byla hodně nepřesná.

V 59. minutě se už fanoušci Bosny mohli radovat podruhé. Po hrubce stopera Hosejního při rozehrávce se míč dostal k Pjaničovi, který z hranice vápna po zemi překonal brankáře Haghíghího.

Íránci vystrčili růžky až v závěru. První pokus Ghúčanedžháda skončil po teči těsně vedle branky, ale v 82. minutě Bosna při rohovém kopu zapomněla íránského útočníka na zadní tyči a Peršané se radovali zprvní trefy na šampionátu.

Bosna ale nakonec vyhrála o dva góly. O minutu později si udělal výlet o íránské obrany Vršajevič, který nezazmatkoval a jeho střela zapadla k zadní tyči.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina F:

Nigérie - Argentina 2:3 (1:2)
Branky: 4. a 47. Musa - 3. a 45.+1 Messi, 50. Rojo. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Omeruo, Oshaniwa (oba Nigérie). Diváci: 43.285.
Sestavy:
Nigérie: Enyeama - Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo - Onazi, Mikel - Musa, Odemwingie (80. Nwofor), Babatunde (66. Uchebo) - Emenike. Trenér: Keshi.
Argentina: Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo - Gago, Mascherano, Di María - Higuaín (90.+1 Biglia), Messi (63. Álvarez), Agüero (38. Lavezzi). Trenér: Sabella.

Bosna a Hercegovina - Írán 3:1 (1:0)
Branky: 23. Džeko, 59. Pjanič, 83. Vršajevič - 82. Ghúčanedžhád. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso Fernández, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Bešič - Ansárífárd. Diváci: 48.011.
Sestavy:
Bosna: Begovič - Vršajevič, Šunjič, Spahič, Kolašinac - Hadžič (61. Vranješ), Pjanič, Bešič, T. Sušič (79. Salihovič) - Džeko (84. Višča), Ibiševič. Trenér: S. Sušič.
Írán: A. Haghíghí - Montazerí, Hosejní, Sadeghí, Púládí - Tajmúríján, Nekúnam - Šodžáí (46. Hajdárí), Hadžsáfí (63. Džahánbachš), Dadžagá (68. Ansárífárd) - Ghúčanedžhád. Trenér: Queiroz.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme