Stát se pře o výši odměny pro arbitry v kauze Diag Human

Stát se dohaduje s firmou Diag Human o výši odměny pro trojici rozhodců. Pohled obou stran se výrazně liší. Za práci na rozhodnutí, podle kterého nemusí Česko za údajně zmařený byznys s krevní plazmou platit ani korunu, chtějí arbitři podle serveru Aktuálně.cz 18 a půl milionu korun. Výše odměny prý vychází z rozhodčího sazebníku. Firma ale tak vysokou sumu vyplatit odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diag Human - ilustrační obrázek

Diag Human - ilustrační obrázek | Foto: Emanuel Macoun

„Spor o odměny probíhá už od konce loňského roku. My jsme písemně, jak ministerstvo zdravotnictví, tak ministerstvo financí upozornili na to, že jakékoliv navýšení odměny rozhodcům nad písemnou smlouvu budeme považovat za korupci a budeme postupovat podle zákona,“ říká Jan Urban z mezinárodního právního týmu Diagu Human.

Diag Human trvá na tom, že smlouva o rozhodčím řízení z roku 1996 říká, že rozhodci si mezi sebe rozdělí 500 tisíc korun.

Arbitři Petr Kužel, Milan Kindl a Jiří Schwarz chtějí za verdikt vyplatit celkem 18,5 milionu korun. Ministerstvo zdravotnictví předběžně nemělo s výší odměny problémy. Podle náměstka ministra Davida Kotrise ale teprve teď úřad zkoumá, jestli částku pro rozhodce skutečně odsouhlasí.

„Už máme nějakou představu. V tuto chvíli analyzujeme tento problém, a dokud nebudeme mít kompletní analýzu, tak nebudeme zatím tuto otázku komentovat.“

Kauza, ve které jde o 11 miliard korun za údajně zmařený obchod s krevní plazmou, se táhl 18 let. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček 27. července oznámil, že stát spor vyhrál a bude vymáhat náklady na řízení. Firma Diag Human se chce ale kvůli výroku arbitrů obrátit na zahraniční exekuční soudy. Spor tak zřejmě ještě úplně nekončí.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme