Sobotka navýší rozpočet obrany na 43,5 miliardy, Stropnického pochválil za úspory

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD během svých inspekčních cest dorazil na ministerstvo obrany. Šéfovi resortu Martinovi Stropnickému z hnutí ANO při jednání potvrdil postupné navyšování obranného rozpočtu vzhledem k závazkům vůči NATO a také s ohledem na zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) navštívil v sídle ministerstva obrany šéfa resortu Martina Stropnického

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) navštívil v sídle ministerstva obrany šéfa resortu Martina Stropnického | Zdroj: ČTK

„Pokládám za opravdu důležité, aby se na příští rok navýšil rozpočet na částku 43,5 miliardy korun,“ řekl premiér a pokračoval:

„Také jsme si dnes s panem ministrem potvrdili, že koaliční dohoda hovoří o cíli 1,4 HDP, kterého by mělo dosáhnout ministerstvo obrany z hlediska svého rozpočtu do roku 2020.“

Sobotka také Stropnického pochválil za úspory v resortu, bezproblémové tendry a odprodej nepotřebného majetku armády za stamiliony korun. Ocenil i to, že se ministerstvu obrany podařilo zrušit některé nevýhodné smlouvy z minulosti.

Podle Stropnického ale může úřad do budoucna pracovat ještě efektivněji. „Podařilo se nám ušetřit už jenom tím, že jsme zrušili plánovanou realizaci některých investic, které jsme nepovažovali za nezbytné - zhruba 1,3 miliardy korun z letošního rozpočtu,“ uvedl.

Ministr dodal, že resort připraví koncepci výstavby armády, která upřesní, jakou armádu Česko potřebuje a jaké by měly být její specializace a kvality.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme