Rusko popírá, že by jeho obrněné transportéry překročily ukrajinskou hranici

Ruská Federální bezpečnostní služba popřela, že by kolona obrněných transportérů v noci překročila ukrajinskou hranici. Podle ukrajinských zdrojů i západních novinářů mělo na východní Ukrajinu vjet několik desítek ruských transportérů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská armádní kolona u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou , 15. srpna

Ruská armádní kolona u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou , 15. srpna | Zdroj: Reuters

„Tyto zprávy neodpovídají skutečnosti. V souvislosti s ostřelováním ruského území hlídkují podél ukrajinské hranice mobilní skupiny pohraničníků, ale výlučně na území Ruské federace,“ oznámila ruská zpravodajská služba FSB.

Podle informací ukrajinské rozvědky ale několik desítek obrněných vozidel a vojenských nákladních aut Ural překročilo hranici přes dočasně uzavřený přechod Izvarino.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávy z dění na rusko-ukrajinské hranici komentoval na Radiožurnálu bývalý náčelník generálního štábu AČR Jiří Šedivý

O ruské technice na ukrajinském území dnes informovali i reportéři listů New York Times a Guardian. Litevský ministr zahraničí v Bruselu uvedl, že na Ukrajinu v noci vjelo až 70 ruských armádních vozidel.

Právě přes přechod Izvarino má projet náklad s ruskou humanitární pomocí, kterou dopoledne začali kontrolovat ukrajinští pohraničníci a kterou má převzít Červený kříž.

Ukrajina se s Ruskem dohodla na podmínkách distribuce humanitární pomoci

Číst článek

Podle bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého je ale problém v tom, že nikdo nepředložil žádný důkaz toho, že ruské jednotky na ukrajinské území opravdu vstoupily.

„I když v Guardianu jsou fotografie obrněných transportérů, ale to není důkaz. Já si myslím, že tam je určitá chyba, přece jenom existují pozorovací letadla, bezpilotní prostředky, to všechno se dá relativně jednoduše ověřit. Myslím si, že tam by měli ukrajinští velitelé více dbát na to, aby ten průzkum a přehled byl mnohem detailnější,“ řekl Šedivý.

Stejně tak neexistují žádné důkazy v podobě satelitních snímků ze špionážních družic. „Na tuto oblast stoprocentně míří družice Spojených států, jsou tam stoprocentně Rusové, Francouzi, věřím tomu, že i Číňani tam nad tím používají svoje satelitní prostředky, aby zjistili, co se na tom území děje. A nám zkrátka ty konkrétní přesné důkazy chybí,“ poznamenal bývalý náčelník generálního štábu.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme