Prahou prošlo v duhovém průvodu až 17 tisíc lidí. Akci provázely protesty

Průvodu Pargue Pride, který šel Prahou z Václavského náměstí na Letnou, se dnes zúčastnilo 15.000 až 17.00 příznivců gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů, oproti loňsku je to o něco míň. Policisté při pochodu řešili 15 drobnějších přestupků, které souvisely hlavně ze snahami pochod zablokovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride začal na Václavském náměstí v Praze

Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride začal na Václavském náměstí v Praze | Foto: Filip Jandourek

„My jsme rádi, že tady můžeme být, ne proti lidem, ale proti duchům zla,“ hlásal jeden z odpůrců.

U sochy sv. Václava se dopoledne sešla asi třicetičlenná skupina protestujících. Podle dalších informací se k protestům proti Prague Pride připojil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pražská policie do akce nasadila několik stovek policistů i členy antikonfliktního týmu.

Protesty se však většinou omezily jen na modlitby a řečnické projevy, zejména pak v horní části Václavského náměstí.

Na Ukrajině se o homosexualitě stále mluví jako o nemoci

Číst článek

„Každý má právo na svůj názor, každý má právo projevovat se veřejně jako my. Dokud názor budou všichni projevovat v klidu, tak je to v pořádku. Pokud začnou být agresivní, spolupracujeme s policií a věříme, že ta nás ochrání,“ řekl jeden z hlavních organizátorů Duhového pochodu Czeslaw Valek.

V průvodu na cestu Prahou vyrazilo více než deset alegorických vozů, pět rikš se soundsystémem a několik tisíc účastníků.

Duhový pochod v Praze | Foto: Filip Jandourek

Prošli ulicí Na Příkopech, přes Náměstí Republiky, Revoluční ulici, Náplavku a Čechův most, odkud vystoupali po schodech do Letenských sadů.

Tam na ně čekal koncert. Zájemci měli také možnost nechat se otestovat na nákazu HIV v jednom ze stánků. Právě gayové patří podle údajů Národní referenční laboratoře pro AIDS k nejohroženějším skupinám.

Ve stejnou dobu jako Duhový pochod se také už tradičně konal konkurenční Pochod pro rodinu, který pořádají Mladí křesťanští demokraté. Ti měli sraz jen kousek od Václavského náměstí.

Eva Rajlichová, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme