Nejde mít v hlavě jenom plavání, už ho tolik nežeru, říká Petra Chocová

S medailovými ambicemi měla nastoupit do závodu mistrovství Evropy plavkyně Petra Chocová až v neděli. Formě ale neporučí, a tak mezi medailové adeptky bude patřit i ve středečním prsařském závodě na 100 metrů. Mezi finálovou osmičkou bude přitom suverénně tou nejzkušenější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Chocová potvrzuje i v Berlíně, že postupem let zraje jako víno

Petra Chocová potvrzuje i v Berlíně, že postupem let zraje jako víno | Foto: Michal Jurman

„Byla jsem jedna z nejmladších, startovala tam i Irča Hlaváčková, Ivo Benda, Thorpe nebo Van den Hoogenband. Strašně jsem si to tam užívala, teď už patřím mezi starší,“ vzpomíná českolipská plavkyně na 12 let starý evropský šampionát, který byl pro ni v pouhých 16 letech už druhou velkou reprezentační akcí její kariéry.

Tehdy své jméno dotlačila do semifinále výsledkové listiny, dnes je už jednou z největších medailových favoritek na téměř všech prsařských tratích.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Petrou Chocovu si povídal reportér Michal Jurman

„Teď tady máme nejmladší Editu Chrápavou, které je patnáct. V tu dobu jsem také byla na svém prvním mistrovství Evropy, je to pro ni podobné. Snažím se s mladšími komunikovat, pamatuji si, jak mi bylo, když mě starší mezi sebe nebrali,“ přibližuje dvojnásobná mistryně Evropy svoji současnou roli v reprezentačním týmu.

Ta jí ale rozhodně nezbavuje zodpovědnosti za své vlastní výkony a o tom, že se na šampionát dokázala Chocová skvěle připravit, přesvědčilo všechny už její vystoupení v rozplavbě stometrového závodu.

Postavou drobounká plavkyně v něm výrazně vylepšila vlastní český rekord a hodila tak rukavici konkurenci.

Chocová zaplavala na ME český rekord na 100 metrů prsa, postoupila do semifinále

Číst článek

„Kdo mě zná, tak ví, že plavání už tolik nežeru, ať si ze mě mladší raději do budoucna moc neberou. Nejde mít v hlavě jen plavání, protože když se nedaří, tak to člověka utopí a pak už to nejde vůbec,“ nabízí česká rekordmanka mladším kolegům přece jen jednu radu a dobře ví, o čem mluví.

Svoji první medaili totiž Chocová získala teprve před dvěma lety v Debrecínu, tedy už jako zkušená plavkyně, která se dočkala až poté, co se přestala stresovat vlastními přehnanými očekáváními. Do středečního závodu navíc může jít také v klidu.

Mezi favoritky byla před šampionátem řazena pouze na nejkratším padesátimetrovém sprintu, který se poplave až v neděli. Na dvojnásobné trati tak může jen překvapit, a že to umí, už ukázala během své kariéry mnohokrát.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme