Francie chce Rusku dodat letadlové lodě Mistral, USA ani Británie s tím nesouhlasí

Spojené státy se snaží zabránit Francii v prodeji vrtulníkových lodí třídy Mistral Rusku. Obchod kritizoval také britský premiér David Cameron. Francie ale nehodlá navzdory tlaku spojenců od kontraktu odstoupit. První loď by měla Rusku předat v říjnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská loď typu Mistral, kterou chce Francie prodat Rusku

Vojenská loď typu Mistral, kterou chce Francie prodat Rusku | Zdroj: Reuters

Prezident Francois Hollande prohlásil, že žádný typ sankcí nepřinutí Francii tento postoj přehodnotit. Kontrakt obě země podepsaly v roce 2011 a Rusko už zaplatilo přes miliardu eur.

Francie se proti tlaku Washingtonu ohrazuje také tím, že pro zemi je důležité dostát svým závazkům. Obává se ztráty důvěry ze strany ruského partnera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Francii sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd

Hollande má podporu nejen socialistů, ale i pravice. Bývalý ministr vlády a jeden z kandidátů na předsedu Svazu pro lidové hnutí Xavier Bertrand dokonce připomněl národní suverenitu a nutnost postavit se Spojeným státům.

Ministr zahraničí Laurent Fabius reagoval na kritiku britského premiéra Davida Camerona ostřeji. Londýn by si měl podle něj spíše všímat svých ruských oligarchů než kritizovat Francii.

V souvislosti s druhou lodí Sevastopol už Francois Hollande naznačil, že její prodej záleží na postojích ruského prezidenta Vladimira Putina. Francie je připravena tuto dodávku plánovanou na příští rok přehodnotit.

Aktivisté demonstrovali před sídlem francouzského velvyslance v Kyjevě proti prodeji letadlové lodě Mistral | Foto: Reuters

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme