V USA budete mít vždy silného partnera, slíbil Obama na summitu africkým lídrům

Miliardové investice v Africe, nová obchodní partnerství, spolupráce v oblasti bezpečnosti i potírání korupce. To vše je výsledkem washingtonského summitu 40 afrických lídrů s americkým prezidentem Barackem Obamou. Šéf Bílého domu označil Afriku za rozvíjející se kontinent. Americké firmy během schůzky přislíbily investice ve výši až 37 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský summit 40 afrických lídrů s americkým prezidentem Barackem Obamou. 6. 8. 2014

Washingtonský summit 40 afrických lídrů s americkým prezidentem Barackem Obamou. 6. 8. 2014 | Zdroj: Reuters

„Afričané musejí vědět, že ve Spojených státech vždy budou mít silného partnera,“ prohlásil Barack Obama na závěr vůbec prvního tak velkého setkání s africkými lídry.

Americký prezident slíbil pokračování debaty v podobném formátu. Cílem summitu bylo povzbudit obchodní i politické vztahy.

Bílý dům ohlásil, že vyčlení nové prostředky na podporu afrických mírových misí a užší spolupráci v oblasti bezpečnosti. Podle prezidenta Obamy se vlády shodly na tom, že povedou diskusi o transparentnosti a dobrém vládnutí na africkém kontinentu.

Během třídenní schůzky americký prezident s africkými lídry debatoval také o tom, jak posunout podporu Spojených států od poskytování humanitární a rozvojové pomoci k ekonomickému partnerství.

Lenka Kabrhelová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme