Evropské burzy oslabily kvůli poklesu důvěry v německou ekonomiku

Indexu ekonomické důvěry ZEW, kterému věnují analytici velkou pozornost, v srpnu dál výrazně klesal. Už osmý měsíc za sebou. Zpráva znovu naznačuje, že německá ekonomika, na jejímž výkonu závisí mimo jiné řada českých podniků, zažívá po silném počátku roku zřetelné zpomalení. Je na tom nejhůře od konce roku 2012.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza. V Rusku v souvislosti se sankcemi poroste inflace, možná až o 8 %, varují ekonomové

Newyorská burza. V Rusku v souvislosti se sankcemi poroste inflace, možná až o 8 %, varují ekonomové | Zdroj: ČTK

Podle analytiků Centra pro evropský ekonomický výzkum souvisí zhoršení pravděpodobně s geopolitickými zdroji napětí, které ovlivňují německou ekonomiku. Jde hlavně o dopady ukrajinské krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

O klesající důvěře investorů v německou ekonomiku mluvila reportérka Jirka Hanžlová

„Je vidět, že německá ekonomika po slibném začátku roku trochu šlápla na brzdu. Růst bude velice pomalý, možná uvidíme i stagnaci,“ potvrzuje hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš a dodává:

„Pro druhou polovinu roku nejsem osobně tak pesimistický. U hlavních obchodních partnerů Německa, což jsou Spojené státy nebo Čína, vypadá poptávka pro druhou polovičku roku slibněji než pro první. Zahraniční obchod by měl Německu pomoci.“

Index ekonomické důvěry ZEW vyjadřuje očekávání pro nejbližší budoucnost. Měří důvěru investorů a analytiků v německé hospodářství. Dohromady ho dává německé Centrum pro evropský ekonomický výzkum, a to z odpovědí 222 odborníků a praktiků.

Výkonnost české ekonomiky se od německé liší

Firmy se ale podle Bureše neobávají propadu zakázek a výroby ve druhé polovině roku tolik jako analytici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonnost německé a české ekonomiky zhodnotil hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš

„Očekávání mezi podnikateli se sice v posledních měsících mírně zhoršila, pořád ale zůstávají relativně hodně vysoko,“ vysvětluje Bureš.

Česká ekonomika v tuto chvíli nekopíruje tu německou úplně věrně, konstatuje Jan Bureš.

„Začátek roku byl o poznání silnější především díky automobilovému průmyslu. Věřím, že česká ekonomika letos poroste výrazně rychleji než ekonomika německá. V uplynulých letech 2012, 2011 tomu bylo přesně naopak,“ uzavírá Bureš.

Euro dnes ztrácelo tři desetiny procenta a dostalo se k devítiměsíčnímu minimu. Česká koruna oslabovala k dolaru přibližně o desetník. Dostala se na úroveň 20 korun 88 haléřů za dolar a 27 korun 88 haléřů za euro.

Pražskou burzu zřejmě ovlivnila také zpráva ČEZu o tom, že mu v letošním prvním pololetí klesl zisk meziročně o 40 procent. Dosáhl 17 miliard a 200 milionů korun. Může za to teplá zima a pokles cen silové elektřiny.

Projevily se i důsledky sucha, protože firma vyrobila méně elektřiny ve vodních elektrárnách. Nicméně mezi obchodníky na burze takové výsledky nevyvolaly žádnou paniku.

V prvních hodinách po zveřejnění dat akcie ČEZu dokonce posilovaly. Nakonec ale také propadly, i když o pouhých 17 setinek procenta.

Pražská burza oslabila o osm desetin procenta, měřeno indexem PX.

Jitka Hanžlová, Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme