Festival nového cirkusu Letní Letná nabídne několik světových premiér

V Praze začíná největší český festival nového cirkusu Letní Letná. Letos nabídne nejvíc zahraničních i českých premiér za dobu své jedenáctileté existence. V programu se objeví známé soubory, jako je český Cirk La Putyka nebo francouzský Cirque Trottola. Nové tváře představí soubor Cirque Inextremiste i čeští performeři DeaMen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní Letná bude cirkusová

Letní Letná bude cirkusová | Foto: Letní Letná

Festival letos zahájí světová premiéra inscenace Le Poivre Rose belgického souboru La Compagnie du Poivre Rose. Hudebně je doprovodí Iva Bittová. Koproducentem projektu je přímo festival Letní Letná.

„Je to belgická company, ale jsou tam lidé, kteří pracovali v Kanadě. Francouzský režisér a Iva Bittová za Českou republiku k tomu bude živě dělat hudební doprovod,“ potvrzuje ředitel festivalu Jiří Turek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program Letní Letné přibližuje Veronika Štefanová

Letos přijede i českému publiku dobře známý francouzský soubor Cirque Trottola, který ve vlastním šapitó během dvou týdnů uvede 11 repríz představení Maramore.

„Jsou to vlastně dvě company dohromady Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque. Představení má krásné šapitó: diváci sedí do kruhu 360 stupňů, takže jsou proti sobě blízko. Je to jednom asi pro 300 diváků,“ líčí Jiří Turek a pokračuje:

„Manéž je taková jako utopená, takže to vypadá trošku jako korida. Celé představení je hozené do takového retrostylu – ať už líčením, atmosférou, poetikou.“

Extrémní fyzické výkony na dřevěných prknech a s pomocí propanbutanových lahví představí další francouzský soubor Cirque Inextremiste v představení Extrêmités.

Z českých souborů vystoupí Cirque Garuda s akrobatickým a audiovizuálním představením Pantokine. Další premiéru uvede i český soubor DaeMen, který se ze dvou rozrostl na osm artistů. Ti ve spolupráci s choreografem a tanečníkem Jarkem Cemerkem vytvořili inscenaci Loser(s) neboli smolaři.

„Akrobacie, choreografie a mluvené slovo, hudba – všechno dohromady. A co se týče choreografie samotné, tak je tam použitý současný tanec a partneřina současného tance. Choreografii tam ztvárňují netanečníci, akrobaté. Musel jsem je v rychlosti, za pochodu, naučit hýbat se jako tanečníci. Myslím si, že se to docela daří,“ popisuje přípravu inscenace Jarek Cemerek.

Jedním z protagonistů je zakladatel souboru DaeMen Petr Horníček. „V nějakých projektech jsme měli pohybovou stránku vždycky k akrobacii, ale s Jarkem se nám to posunulo úplně někam jinam, takže musím říct, že většina z nás si šáhla, co se týká tance, na dno,“ hodnotí spolupráci.

Na festivalu kromě zahraničních a českých novinek mají své místo i soubory jako je Cirkus LeGrando, (bra)Tři v tricku, Cirkus Mlejn, La Compagnie des pieds perchés, Divadlo Continuo, Cirk La Putyka a další.

Součástí festivalu Letní Letná bude i tradiční den s Českým rozhlasem příští neděli 24. 8. a Rádio Junior připravilo pro děti od zítřka na každý den ve 14:30 čtení se známou osobností.

11. ročník Letní Letné potrvá až do 2. září.

mad, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme