Jezy na dolním toku Dyje už nejsou pro vodáky překážkou. Mají nové skluzavky

Sjet řeku Dyji od Znojma až k nádrži Nové mlýny je pro vodáky jednodušší. Širokou řeku na třech místech přehrazují pozvolné jezy, přes které dříve museli lodě složitě přetahovat. Na nich Znojmo vybudovalo vodácké skluzavky. Betonové sjezdy umožňují bezpečné přejetí jezů i při nízkém stavu vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Dyji v okolí Znojma usnadní vodákům sjíždění jezů tři nové skluzavky

Na Dyji v okolí Znojma usnadní vodákům sjíždění jezů tři nové skluzavky | Zdroj: ČTK

Mezi Znojmem a nádrží Nové mlýny v uplynulých několika měsících vyrostly nové skluzavky hned tři. Umožní vodákům bezpečně přejet jez, přestože je málo vody.

„Ač je vody velmi málo, tak se nám koruna jezu téměř podařila přejet. Následně jsme udělali jeden pohyb nohou, kousíček jsme se postrčili a už jsme jeli volně dolů po skluzavce,“ popisuje vedoucí znojemského vodáckého oddílu Neptun Znojmo David Gross.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skluzavkách na Dyji natáčel reportér Tomáš Jelen

„Nebyl žádný problém s tím, že bychom se tady mohli zranit v těch dírách v tom jezu, zůstali jsme v lodi. A pokud je vodák v lodi, tak je v bezpečí,“ dodává Gross.

Jezy na Dyji nejsou pro vodáky úplně příjemné, protože když se budovaly, tak se s vodáky, ani třeba se splavováním kmenů nepočítalo.

„Jezy na řece Dyji šly většinou překonat způsobem, že se lodě stáhly, případně se obnesly,“ doplňuje.

Spolu s vodáckým oddílem ty skluzavky vybudovalo hlavně město Znojmo. „Hlavním důvodem bylo i to, že se jedná o další atraktivní věc, kterou mohou turisté ve Znojmě dělat,“ říká mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

A nebyla by to jižní Morava, kdyby se do cestovního ruchu nezapojilo vinařství.

„Propojení více služeb je pro vodáky velmi zajímavé. Když si večer člověk sedne na tábořiště a bude tam ochutnávka místních vín,“ chválí nápad David Gross.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme