Ztráta dvě miliardy, to by byl až nejhorší scénář, říká o sankcích šéf pracovní skupiny

To, jaký dopad budou mít ruské sankce na českou ekonomiku, bude do značné míry záležet na šikovnosti českých firem a schopnosti státu jim pomoci. Myslí si to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Prouza vede pracovní skupinu k sankcím, kterou ustavila vláda. Tato skupina dnes vládě jako opatření ke zmírnění dopadů sankcí navrhla třeba zavedení takzvaného kurzarbeitu nebo zřízení zvláštních zemědělských diplomatů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Kde by měli tito zemědělští diplomaté být a jak by měli konkrétně tuzemským vývozcům pomáhat?

V tuto chvíli uvažujeme o zemědělských diplomatech v Moskvě, v Kyjevě, v Rijádu, v Bělehradě a v Pekingu. Měli by pomoci českým zemědělcům a potravinářům proniknout na tyto trhy, čili vyhledávat obchodní příležitosti, radit jim s legislativou, která v těch zemích platí, a dávat jim tipy na zajímavé příležitosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních kvůli ruským sankcím mluvil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Už se rýsuje konkrétní dopad sankcí na české exportéry? Blíží se to oněm dvěma miliardám, jak o tom mluvil ministr průmyslu a obchodu Mládek?

Určitě ne, ty dvě miliardy jsou jenom tím nejhorším možným scénářem, pokud by se českým firmám nepodařilo najít nové zakázky. Navíc, co je důležité, ty sankce platí až na nějaké nové kontrakty do budoucna a nemají vliv na smlouvy, které už jsou podepsané.

A existuje nějaký váš konkrétní odhad?

Já odhadovat ani nechci, protože je to o schopnosti českých firem najít si nové trhy a nové možnosti, kam vyvážet, a také o schopnosti státu, jak jim při tom vývozu pomoci.

Dopady sankcí na české firmy by podle pracovní skupiny mohl zmírnit kurzarbeit

Číst článek

Podle některých informací odcházeli zástupci firem, které vyvážejí do Ruska, poněkud rozpačití z nedávné schůzky na ministerstvu průmyslu a obchodu – nic zvláštního se tam prý nedozvěděli. Necítíte také spíš skepsi na straně exportérů?

Je to možná jenom o tom, že těch informací je málo na všech stranách. Na druhou stranu dneska už ministerstvo průmyslu a obchodu zprovoznilo infolinku, kam si mohou všichni zavolat, dáváme dohromady informační web o tom, jak se na sankce připravit, jak dokázat odhadnout, které produkty půjde exportovat a které ne, takže já si myslím, že se to zlepšuje.

Navíc je to samozřejmě o nějaké administrativě navíc, kterou firmy musí podstoupit, takže chápu, že každá administrativa navíc je nepříjemná.

Vladimír Kroc, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme