O alternativách k testování na zvířatech jednají v Praze světoví odborníci

Téměř čtvrt milionu zvířat loni vědci v Česku použili na biologické pokusy. V Evropské unii se počet testovaných zvířat pohybuje v řádech milionů. Jak tato čísla snížit, řeší v Praze od pondělí na kongresu o alternativách k testování na zvířatech odborníci z celého světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratorní potkan

Laboratorní potkan | Foto: National Cancer Institute, Janet Stephens

„Všichni civilizovaní lidé si uvědomují, že zvíře není věc. I nový občanský zákoník, který v České republice platí od 1. ledna 2014, konstatuje, že zvíře není věc,“ říká přednosta Ústavu lékařské etiky 3. lékařské fakulty Marek Vácha.

„Všem je jasné, že zvíře u pokusů trpí, takže je snaha hledat nové možnosti, jak udělat pokusy, které by měly relevantní výsledky tak, aby se co nejvíce minimalizovalo utrpení zvířat,“ vysvětluje lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o testování na zvířatech připravili Vojtěch Koval a Martina Kovaříková

Cílem kongresu tak podle něj není pokusy na zvířatech zrušit, ale co nejvíce je omezit. Alternativních metod je celá řada.

„Někdy můžeme pokus udělat třeba na tkáňové kultuře, někdy můžeme využít nějakou kulturu, kterou získáme z kmenových buněk nebo podobně,“ popisuje Vácha.

„A když už to musíme dělat na zvířatech, tak se snažíme to dělat alespoň na zvířeti z nižšího patra evolučního stromu, takže co jde udělat na králíkovi, nedělat na primátovi, co jde udělat na kvasinkách, nedělat třeba na myších,“ dodává přednosta Ústavu lékařské etiky 3. lékařské fakulty.

Variantou pro vědce je také využívání orgánů mrtvých zvířat. „Jedna z alternativ, která se používá místo některých testů oční dráždivosti, která se jinak provádí u králíků, jsou orgány z jatek, oči z mrtvých kuřat či králíků nebo krav,“ doplňuje Barbora Bartušková Večlová z organizace Svoboda zvířat.

Na zvířatech se testují třeba léky

Od roku 2009 se v EU nesmí na zvířatech testovat kosmetika ani jednotlivé složky kosmetických produktů. Zvířata jsou ale stále využívána například pro testy léků, hnojiv nebo prostředků pro domácnost.

„Například v Evropské unii bylo v roce 2011 použito v laboratořích 11,5 milionu zvířat. U nás to loni bylo přes 240 tisíc zvířat,“ uzavírá Bartušková Velčová.

Světový kongres o alternativách k pokusům na zvířatech potrvá v Praze až do čtvrtka.

Simona Bartošová, Martina Kovaříková, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme